Heger a Čaputová sa snažia zneužiť vraždu na Zámockej, tvrdí Blanár. Bezbrehí alibisti, reaguje na členov Smeru Budaj

ta3/Soňa Búranová, Rastislav Iliev
23.10.2022 12:21

Týždeň po útoku na Zámockej ulici poslanci hlasovali o návrhu zákona, ktorý by posilnil práva LGBTI+ ľudí. Chýbalo 16 hlasov. Ten istý parlament však útok odsúdil a prijal uznesenie, podľa ktorého sú menšiny obohacujúcou súčasťou spoločnosti. O tejto téme v relácii V politike diskutovali Juraj Blanár (Smer-SD) a Ján Budaj (OĽANO). Venovali sa aj zákonu roka - rozpočtu, ktorý je potrebné schváliť.

v_politike_33.jpg
TA3

Navýšený rozpočet

Parlament odsúhlasil navýšenie rozpočtu o 1,5 miliardy eur, seniorom bude vyplatený 14. dôchodok. Bude im to stačiť? "Toto sú naše možnosti," reagoval Budaj s tým, že celé zvýšenie deficitu ide na sociálnu podporu. "Vláda sa usiluje zastropovať ceny energií. No rastú aj platy tam, kde môže vláda zasiahnuť," dodal.

Blanár hovorí, že Smer od septembra predložil 7 návrhov na zvolanie mimoriadnych schôdzí, no neboli schválené. Chceli riešiť práve energetickú krízu. "Nedá sa veriť návrhu z dielne ministra financií. Dnes idú meniť krúžkovné, pretože sa ukázalo, že nebude fungovať," pripomenul. Zatiaľ však nie je známe, ako a komu budú peniaze rozdelené, potvrdil Budaj. Hovorí, že táto koalícia je najsociálnejšou koalíciou. Podľa neho tá predchádzajúca nedala seniorom a rodinám nič. 

"Táto vláda bude mať rekordne najvyššiu časť výdavkov v rozpočte," povedal Blanár. Znepokojuje ho situácia v zdravotníctve, keďže lekári sa chystajú podať hromadné výpovede. Žiada, aby im vláda pomohla. Budaj argumentoval, že zdedili krajinu, kde sa kradlo. 

Blanár s jeho vyjadreniami nesúhlasí, keďže podľa neho vláda Smeru pomohla zdravotníkom dosť. Odmieta, že za všetko môže Fico, ktorého meno súčasná vláda skloňuje ako zdroj všetkých problémov. "Tu treba riešiť mnohé veci. Idú niečo urobiť, no podstatu neriešia a nemajú ani väčšinu," hovorí na margo súčasnej koalície.


Pomôže SaS?

SaS hovorí, že rozpočet na rok 2023 nepodporí, keďže má rekordný deficit. "Rokovať treba. Oslovili ma premiér aj Igor Matovič, aby som so Sulíkom hovoril, určite to urobím," uviedol Budaj. Podľa neho by mal prejsť so súhlasom súčasnej koalície aj bývalých koaličných partnerov. "Ide o mimoriadnu situáciu. Ak by sa Slovensko ocitlo v rozpočtovom provizóriu, naozaj by to nahrávalo najextrémnejším silám," dodal minister životného prostredia.

"Koalícia neexistuje a nemá väčšinu. Ide o zákon roka. Jediným riešením sú predčasné voľby," zopakoval poslanec Blanár. Smer má v pláne predložiť pozmeňujúce návrhy rozpočtu, no podľa neho určite neprejdú. "My tu nie sme na to, aby sme za to hlasovali. Je to záležitosť koalície," dodal. Budaj predčasné voľby odmieta.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok