Gyimesi necíti žiadnu zodpovednosť za útok na Zámockej. My všetci sme vinníci, reagovala Bittó Cigániková

ta3/Dominik Pálka
16.10.2022 12:28

V centre Bratislavy na Zámockej ulici sa v stredu večer strieľalo. Útok si vyžiadal dve obete. Páchateľa polícia vypátrala, bol už však mŕtvy. Motívom streľby bola nenávisť voči LGBTI+ komunite. Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi (OĽANO) v relácii V politike uviedol, že nepociťuje žiadnu vinu a zodpovednosť za tento čin. Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková reagovala, že zodpovednosť cíti.

Gyimesi trestný čin odsúdil 

Brutálnu vraždu už odsúdili skoro všetci politici. Aj tí, ktorí LGBTI+ komunitu roky systematicky zosmiešňujú a strápňujú. Poslanec György Gyimesi odsúdil "akýkoľvek násilný trestný čin, ktorý je motivovaný rasovou alebo etnickou neznášanlivosťou, alebo je namierený voči LGBTI+ komunite". Dodal, že takéto činy nepatria na Slovensko. "Musíme sa postarať o to, aby k takýmto prejavom nedochádzalo. Ako napríklad dochádza aj na futbalových štadiónoch, kde kričia na fanúšikov Dunajskej Stredy, že majú biť Maďara do hlavy," povedal Gyimesi. 

Poslanec Gyimesi ešte prednedávnom presadzoval zákaz vešania dúhových vlajok na verejné budovy. Uviedol, že nepociťuje žiadnu vinu a zodpovednosť za spomínaný trestný čin. "Tento mladík bol radikalizovaný na amerických sieťach. Bol inšpirovaný magormi, ktorí vraždili ľudí pre svoju inakosť," skonštatoval. Dodal, že je potrebné odsúdiť všetky formy "hejtu".

Igor Matovič na sociálnej sieti síce vyjadril sústrasť, ale súčasne aj zneužil túto vraždu na vlastnú sebaľútosť a útok na novinárov. V statuse sa posťažoval, že "mnohí ľudia vláde vyčítajú akúkoľvek somarinku". Poslanec Gyimesi reagoval, že od nástupu súčasnej vlády sa začala "štvavá kampaň". "Denník N, SME a Aktuality nemajú jediné pekné slovo na túto vládu. Na akýkoľvek úkon vlády ide hejt," uviedol poslanec.

Bittó Cigániková kritizovala Gyimesiho

Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) reagovala na slová Gyimesiho: "Žasnem, že necítite žiadnu zodpovednosť. Ja, ako veľký bojovník za práva, tú zodpovednosť cítim." 

Bittó Cigániková povedala poslancovi Gyimesimu, aby zo seba nerobil obeť. "Ani ja, ani vy a ani Matovič nie sme obete. My sme spolupáchatelia, my sme vinníci. Nedokázali sme tomu zabrániť a vytvoriť priestor na rešpektovanie LGBTI+ komunity," kritizovala. Ocenila, že premiér Eduard Heger sa zúčastnil na pochode za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite.

"V tomto sme všetci zlyhali. Ťažko sa počúva, keď mi niekto (György Gyimesi - pozn. red.), kto chce zakazovať dúhové vlajky, povie, že necíti zodpovednosť," dodala Bittó Cigániková so slzami v očiach. V relácii V politike vyzvala na podporu zákona, ktorý prizná ľudské práva LGBTI+ komunite. "Máte šancu na reparát," dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok