Od prehliadky lekára až po poslednú rozlúčku. Pohreby môžu mať rôznu podobu

ta3/Alžbeta Múcsková
23.10.2022 00:00

Koncom októbra Slováci oslávia sviatky spojené so spomínaním na svojich zosnulých príbuzných a priateľov. Návštevy cintorínov a zapaľovanie sviečok každoročne patria ku Sviatku všetkých svätých a k Pamiatke zosnulých, ktoré sa ľudovo nazývajú aj Dušičky.

cintorín, hroby, 1140x
TASR/František Iván

Vybavovanie pohrebu

Na stretnutie s pohrebnou službou musia pozostalí priniesť občiansky preukaz zosnulého, občiansky preukaz objednávateľa pohrebu, preukaz poistenca zosnulého, list o lekárskej prehliadke pozostatkov a oblečenie pre zosnulého, v ktorom ho chcú pochovať. Toto oblečenie nemusí obsahovať topánky, keďže sa telá pochovávajú bez nich, no môžu byť umiestnené vedľa. Blízky môžu poskytnúť pohrebnej službe aj farebnú fotografiu zosnulého pre referenciu účesu či make-upu.

Rodina by sa mala rozhodnúť, akým spôsobom svojho blízkeho pochová. Môže ho pochovať do zeme, a to do nového hrobového miesta, už existujúceho hrobového miesta či do krypty alebo pozostatky spopolniť a následne uložiť urnu do zeme alebo do kolumbária, zobrať si ju domov alebo rozptýliť popol na miestach pre to určených. 

"Ceny pochovávania sa pohybujú od 650 do 950 €. V prípade kremácie sa ceny pohybujú od 450 do 800 €." povedal Stríž. "Ak je treba vybudovať pomník, je to záležitosť medzi kamenármi a vlastníkom prenajatého hrobu. V tomto prípade sa cena stavby začína približne okolo tisíc eur a koncová cena môže byť aj v desiatich tisícoch," doplnil.

Šemberová predstavila niekoľko položiek, s ktorými musia pozostalí rátať. Patria medzi ne:

  • Rakva či urna – minimálna cena sa líši od toho či ide o kremáciu alebo o pochovanie,
  • chladenie zosnulého,
  • manipulácia so zosnulým,
  • výkop hrobovej jamy,
  • administratívne poplatky,
  • nájom za obradnú sieň,
  • poplatky spojené s realizáciou smútočného obradu,
  • kremácia a úkony spojené s kremáciou,
  • a ďalšie špeciálne požiadavky klienta.

Ďalšou položkou je prenájom pohrebného miesta, ktorý treba následne splácať. V prípade dlhodobého nesplácania sa miesto prepúšťa iným ľuďom. "Prevádzkovateľ pohrebiska uzatvára zmluvu na nájom hrobového miesta. Po jej ukončení sa príslušenstvo hrobu považuje za opustenú vec, ktorú prevádzkovateľ pohrebiska odovzdá obci. Je teda zrejmé, že odstránenie hrobového príslušenstva a ďalšie nakladanie s ním patrí prevádzkovateľovi pohrebiska a obci," vysvetlil Stríž.

Národný cintorín v Martine 1140  px TASR/Erika Ďurčová
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok