Od prehliadky lekára až po poslednú rozlúčku. Pohreby môžu mať rôznu podobu

23.10.2022 00:00

Koncom októbra Slováci oslávia sviatky spojené so spomínaním na svojich zosnulých príbuzných a priateľov. Návštevy cintorínov a zapaľovanie sviečok každoročne patria ku Sviatku všetkých svätých a k Pamiatke zosnulých, ktoré sa ľudovo nazývajú aj Dušičky.

cintorín, hroby, 1140x
TASR/František Iván

Posledné zbohom

Posledná rozlúčka môže niesť viacero podôb. Pohrebné služby rozlišujú medzi cirkevnými, občianskymi a kombinovanými obradmi. Pri rímsko-katolíckej rozlúčke musia pozostalí kontaktovať príslušný farský úrad. Pri inom vierovyznaní by mali zabezpečiť príslušného duchovného a pri občianskej rozlúčke si vyberú z ponuky obradníkov.

V dnešných dňoch sa objavujú požiadavky aj na netradičné spôsoby pochovávanie. "Menej tradičné priania pozostalých na poslednú rozlúčku sú napríklad rozlúčka v tichosti, či rozlúčka v prírode a následné spopolnenie ostatkov," predstavila Šemberová. Počas svojho pôsobenia sa stretla aj so zabalením zosnulého do plachty, absolvovaním niekoľkých rozlúčok so zosnulým na viacerých miestach v jeden deň či rozlúčkou na lodi počas plavby na Dunaji.

Pri poslednej rozlúčke treba taktiež zaistiť rozličné dokumenty. Pri pochovávaní do existujúceho hrobového miesta je potrebné dodať užívacie právo alebo nájomnú zmluvu k miestu a následne ho so správcom cintorína identifikovať. Pri novom hrobovom mieste sa vypĺňa žiadosť o pridelenie nového hrobového miesta a treba vybaviť jeho vykopanie. Pri pochovávaní do krypty je rozdiel v tom, či je krypta už postavená. V prípade, že je, treba so správcom cintorína zaistiť jej otvorenie. V opačnom prípade sú pozostatky uložené do chladeného zariadenia. Rakvy v krypte musia byť zaistené cínovou vložkou alebo zaliate betónom. Pri kremácii stačí priniesť potvrdenie o spopolnení.

cintorín hroby 1140px (TASR/František Iván) TASR/František Iván

K poslednej rozlúčke pohrebné služby ponúkajú výber rakiev, ich čalúnenia, kvetinovú výzdobu, ozdobné stuhy, vystavenie smútočného oznámenia a mnoho ďalšieho, čo by mohli pozostalí potrebovať pre obrad.

Úlohami pozostalých sú výber skladieb na CD či pre orgán, vystavenie nekrológu, identifikácia zosnulého a odsúhlasenie výzdoby. Účastníci pohrebu sú zase povinní vypnúť si mobilný telefón, odovzdať kvetinové dary na príslušnom mieste a správať sa dôstojne.

Následná starostlivosť o hroby, ich návštevy, čistenie a výzdoba v podobe kvetov, sviečok a kahancov je už na pozostalých a ich vzťahu k zosnulému. Podľa slovenských zvykov sa však patrí navštíviť cintoríny aspoň počas Dušičiek.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok