Od prehliadky lekára až po poslednú rozlúčku. Pohreby môžu mať rôznu podobu

ta3/Alžbeta Múcsková
23.10.2022 00:00

Koncom októbra Slováci oslávia sviatky spojené so spomínaním na svojich zosnulých príbuzných a priateľov. Návštevy cintorínov a zapaľovanie sviečok každoročne patria ku Sviatku všetkých svätých a k Pamiatke zosnulých, ktoré sa ľudovo nazývajú aj Dušičky.

cintorín, hroby, 1140x
TASR/František Iván

Smrť je nevyhnutnou súčasťou života každého človeka. O tejto téme ľudia neradi rozprávajú, no nedá sa poprieť, že sa s ňou stretávajú a musia na ňu byť pripravení vo svojom živote i v živote svojich blízkych. Strata príbuzného či priateľa je smutnou udalosťou, ktorá však so sebou nesie veľa náležitostí a povinností. K príležitosti Dušičiek je dobré si pripomenúť, čo všetko so sebou nesie.

Kedy zavolať lekára

Pri smrti blízkej osoby v domácnosti by mali pozostalí v prvom rade zavolať lekára či súdneho lekára na obhliadku tela. Väčšina nemocníc pri smrti pacienta zariadi tieto náležitosti namiesto pozostalých. V prípade potreby lekár nariadi či odporučí súdnu pitvu, nie je to však podmienkou. 

"Ak obhliadajúci lekár nariadi pitvu, telo je prevezené na patológiu. Náklady na prevoz a manipuláciu s telom uhrádza Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," vysvetlil pre ta3 predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. Je dobré tiež zatlačiť zosnulému oči jemným tlakom dlane či prstov a podviazať spodnú sánku šatkou.

Po obhliadke doma pozostalí kontaktujú služby pre odvoz zosnulých a pohrebnú službu podľa ich výberu. Po pohrebe a poslednej rozlúčke "je vhodné čo najskôr ohlásiť úmrtie všetkým inštitúciám, ku ktorým mal zosnulý záväzky – zamestnávateľa, sociálnu poisťovňu, dôchodcovskú správcovskú poisťovňu, zdravotnú poisťovňu a iné. Na polícii je potrebné do siedmich dní odovzdať už neplatné doklady," doplnila pre ta3 Katarína Šemberová z jedného z bratislavských pohrebníctiev.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok