Bratislavský kraj čakajú ťažké výzvy. Ako im chcú čeliť kandidáti na post župana?

ta3/Dominik Pálka
19.10.2022 22:12

Problematická doprava, financie i kvalita školstva v župe. Aj o tom sme sa v Predvolebnej diskusii ta3 rozprávali s ôsmimi kandidátmi na post šéfa Bratislavského kraja. Súboj o voličov sa uskutočnil v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

vuc_6.jpg
TA3

Ako zlepšiť kvalitu škôl?

Ján Mažgút povedal, že ZMOS potvrdzuje to, že z dôvodu "energetického covidu" sa môžu školy zatvoriť. "Je to situácia, ku ktorej dospejeme, ak vláda nebude nič robiť," kritizoval. Negatívne vníma aj to, že vláda nebola pripravená na energetickú krízu.

Dušan Velič v reakcii na Mažgúta uviedol, že "žiadny politik by nemal šíriť poplach".

Ivan Bošňák si myslí, že štandard kvality škôl v Bratislave je príliš nízky. Povedal, že v mnohých školách v kraji je materiálno-technické zabezpečenie "zúfalé". Bratislavská župa má podľa neho dostatok financií, ktoré by mohla investovať do skvalitnenia škôl. 

Súčasný šéf kraja Droba reagoval, že minimálne 20 škôl už kraj zrenovoval. "Renovácie sa robia krok za krokom. Dva roky sme stáli aj kvôli covidu. Na školách nám záleží," dodal.

Magdaléna Sulanová vidí problém v "sústavnom znižovaní úrovne vzdelania". Myslí si, že učitelia odchádzajú zo školstva, pretože nevedia uživiť rodiny z nízkych platov a potom týchto učiteľov nahrádzajú dôchodcovia. "Ďalším problémom je aj to, že sa stráca autorita učiteľa," dodala.

Problematická doprava

Milan Lopašovský povedal, že doprava v kraji je "katastrofálna". "Nikdy nebudeme mať integrovanú dopravu, ak nebude fungovať železničná doprava," kritizoval. Hlavná stanica v Bratislave je podľa neho v zlom stave.

Štefan Zima súhlasil s Lopašovským, že doprava je problematická. Navrhol by, aby celú prímestskú dopravu v kraji prebral pod kontrolu Bratislavský samosprávny kraj.

Dušan Velič uviedol, že koľajová doprava je budúcnosť Bratislavského kraja. "Je potrebné, aby integrovaný systém začal na dispečingu, ktorý by koordinoval všetky druhy dopravy. Župa by hlavne mala koordinovať regionálne vlaky," dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok