Bratislavský kraj čakajú ťažké výzvy. Ako im chcú čeliť kandidáti na post župana?

ta3/Dominik Pálka
19.10.2022 22:12

Problematická doprava, financie i kvalita školstva v župe. Aj o tom sme sa v Predvolebnej diskusii ta3 rozprávali s ôsmimi kandidátmi na post šéfa Bratislavského kraja. Súboj o voličov sa uskutočnil v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

vuc_6.jpg
TA3

Ukrojenie z rozpočtu

Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS, Progresívne Slovensko) uviedol, že štát zasahuje do hospodárenia samospráv, označil to za "bezprecedentné". "Verím, že sa vláda spamätá. Budeme rokovať s ministrom financií Igorom Matovičom a premiérom Eduardom Hegerom," povedal Droba. Hrozí, že z rozpočtu všetkých samospráv vypadne ďalších 600 miliónov eur. Droba uviedol, že to bude "likvidačné".

Dušan Velič (Za Ľudí, Sme rodina, KDH) povedal, že Európska komisia odsúhlasila, že štát môže použiť 1,5 miliardy eur na vykrytie energetických problémov. Myslí si, že prepojenie vlády a župného úradu by malo byť väčšie. 

Štefan Zima (Republika) uviedol, že Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je výkonným priestorom štátu. "Je kuriózne, že samosprávy sa stále musia doprosovať štátu o financie," dodal.

Ján Mažgút (Smer-SD) kritizoval pôsobenie exministra hospodárstva Richarda Sulíka. Drobu sa opýtal: "Čo tam váš stranícky šéf robil?". Povedal, že strana Smer-SD upozorňovala na energetickú krízu a podľa neho Sulík pred ňou utiekol z ministerského postu.

Magdaléna Sulanová (Kotlebovci – ĽSNS) si myslí, že samosprávne kraje majú k dispozícii "toľko financií, ako nikdy predtým". "Je potrebné šetriť a peniaze prideliť rodinám," dodala.

Andrej Trnovec (SĽS Andreja Hlinku) povedal, že župa nemôže vydierať štát. "Ak sa samosprávne a štátne orgány dostanú do sporu, tak sa nepohneme z miesta," dodal.

Milan Lopašovský (SMS) uznal, že samosprávy majú za sebou ťažké obdobia, avšak povedal aj to, že v Bratislavskom kraji financie stále pribúdajú. "Je potrebné ich efektívne využívať," povedal. 

Ivan Bošňák (DS, ODS, SPOLU-OD, ŠANCA) uviedol, že samosprávy na Slovensku hospodária približne s 3,5 miliardami eur. "To je asi desatina z toho, čo má k dispozícii centrálna vláda. Je nešťastím, že vláda nekomunikuje, ale nariaďuje," dodal. Príjmy župy podľa neho stúpli asi o 20 percent za posledných päť rokov. "Samosprávy, obce a župy ťahajú však za kratší povraz," skonštatoval Bošňák.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok