Problematická doprava a nedostatok parkovania. Aké riešenia ponúkajú kandidáti na post primátora Trnavy?

ta3/Dominik Pálka
18.10.2022 21:54

Problematická doprava, parkovanie v meste i energetická kríza. Aj o tomto sme sa v Predvolebnej diskusii ta3 rozprávali s piatimi kandidátmi na post primátora Trnavy. Súboj o voličov sa uskutočnil v Divadle Jána Palárika v Trnave.

diskusia_14.jpg
TA3

Doprava v meste je problematická

Branislav Baroš (nezávislý) si myslí, že v rušnejších zónach Trnavy nie je problémom, ak sa zavedie maximálna rýchlosť 30 kilometrov za hodinu. "Sú zóny, kde by som ponechal aj rýchlosť 50 kilometrov za hodinu," dodal. 

Súčasný primátor Trnavy Peter Bročka (nezávislý) povedal, že zníženie rýchlosti môže zabrániť aj tragickým udalostiam. "Nie všetci vodiči sú schopní akceptovať maximálnu povolenú rýchlosť. Posilnili sme systém v meste aj o spomaľovacie vankúše," uviedol primátor. "Bežne ľudia prekračujú rýchlosť o desať, 20 až 40 kilometrov za hodinu, to ukazujú radarové čísla," dodal. Dúfa, že v budúcom roku budú môcť samosprávy používať radarové systémy a udeľovať pokuty. 

Marián Galbavý (SaS, Sme rodina, ODS) podotkol, že starostovia môžu zneužívať radarové systémy a môžu postihovať vodičov z iných obcí. "Dajme 30 kilometrov za hodinu tam, kde potrebujeme znižovať rýchlosť a nerobme to celoplošne," povedal Galbavý. Bročka reagoval, že radar meria iba rýchlosť a nerozlišuje štátne poznávacie značky. 

Matej Lančarič (nezávislý) sa obáva toho, že žiadne reštrikčné opatrenia nemusia pomôcť. Závisí to podľa neho od vodiča.

Zdenko Rosina (Národná koalícia/Nezaradený kandidát) vníma dopravu ako "živý organizmus". Zhodol sa s Lančaričom, že reštrikčné opatrenia nepomôžu.

Aká je kvalita mestskej polície?

"Mestská polícia v Trnave bola niekedy vzorom. Bohužiaľ, mestskí policajti sa v súčasnosti stali vyberačmi pokút za parkovanie," povedal Branislav Baroš. Ak by sa zavádzali reštrikčné opatrenia, tak by zvýšil kvalitu a počet mestských policajtov.

Bročka uviedol, že pri meraniach rýchlosti by sa spoľahol na automatizáciu a moderné technológie. Potvrdil, že už vyše roka mesto pripravuje modernizáciu kamerových systémov. 

Marián Galbavý si myslí, že problémom v meste sú zdieľané kolobežky a bicykle. "Veľa občanov sa sťažuje. Mestská polícia nerieši intenzívne vynucovanie pravidiel pre tieto druhy dopravy, iba vymáha pokuty," dodal. Podľa neho by mal byť kamerový systém pridanou hodnotou pri zavádzaní rezidentského parkovacieho systému. "Aby sme vedeli identifikovať páchateľov trestných činov, ktoré sa týkajú áut," povedal. 

Podľa Lančariča by mestská polícia mala byť vyvážená a nemala by sa sústrediť len na motoristov. "Predpisy porušujú kolobežkári i cyklisti. Je potrebné pôsobnosť polície vyvážiť," povedal. Problém vidí aj v tom, že sa v Trnave zrušilo dopravné ihrisko. "Vzdelanostná úroveň mladých ľudí na kolobežkách a bicykloch je zlá," dodal. 

Zdenko Rosina nie je zástancom budovania kamerového systému. Myslí si, že učiť vodičov k zodpovednosti je potrebné už v autoškole.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok