Preteky s 21. storočím i ekologická motivácia. Aké riešenia predstavili kandidáti na primátora Senca pre modernizáciu mesta?

ta3/Patrik Guľa
19.10.2022 18:38

Cyklotrasa do Bratislavy, parkovacia politika, riešenia energetickej krízy či kamerový systém mesta. Nielen o tom bola Predvolebná diskusia ta3 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave, na ktorej sa zúčastnili všetci štyria kandidáti na post primátora mesta Senec.

Preteky s 21. storočím i ekologická motivácia. Aké riešenia predstavili kandidáti na primátora Senca pre modernizáciu mesta?
ta3

O znovuzvolenie sa uchádza súčasný primátor mesta Senec Dušan Badinský (nezávislý) s podporou strany Hlas-SD. "Senec už nevlastní pozemky v centre mesta, kde by sme mohli vybudovať nájomné byty," uviedol pri téme, že mesto nemá vo vlastníctve žiadny nájomný byt. "Po voľbách chcem urobiť audit parkovacích miest. Potrebujeme najskôr poriadok, až potom výstavbu parkovania," prezradil. Peniaze na budovanie cyklotrás podľa Badinského sú, no priorita je podľa jeho slov v iných oblastiach.

Ako ďalej uviedol, priestor na nové bezpečnostné kamery v meste existuje, no nemôžu podľa neho obmedziť slobodu obyvateľov Senca. "Priestory na nové školy máme, zakúpili sme už aj pozemok, ale výstavba bude trvať niekoľko rokov," prezradil. Prioritou je podľa jeho slov výstavba fotovoltaickej elektrárne a novej polikliniky.

Personálny a energetický audit

Záujem o post primátora Senca má aj manažér Peter Kmeť s podporou hnutia Progresívne Slovensko. Myslí si, že Senec má veľké problémy v transparentnosti. "Je dôležité urobiť personálny a energetický audit, ktorý ukáže v akých oblastiach má mesto problém. Mali by sme dobehnúť 21. storočie," uviedol. V Senci sa podľa jeho slov stavia pre autá, nie chodcov, s čím vyjadril nespokojnosť. "Chodec a cyklista musí mať prednosť pred autom," vyhlásil. 

Podľa neho je neprijateľné, aby sa budovali parkovacie miesta na úkor zelene. "Neviem, kde by som budoval, ale budem mať tím odborníkov, ktorý mi poradí," dodal Kmeť. Finančné prostriedky podľa neho mesto má, no nevyužíva ich efektívne. Myslí si, že Senec je bezpečný, ale stále je priestor na zlepšenie. "Mali by sme vylepšiť kamerový systém," spresnil. Mesto má podľa jeho slov zúfalo málo škôl a ako ďalej uviedol, je nutné motivovať lekárov zabezpečením nájomných bytov. "Sú aj iné možnosti šetrenia energií, ako zatváranie škôl," dodal na záver.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok