Za Matúša, Juraja a všetkých LGBTI+ ľudí. Antifašistický pochod odsúdil nenávisť, žiada bezpečnosť

ta3/Soňa Búranová, Veronika Pancuráková TASR
16.10.2022 16:00

V Bratislave sa konal pochod na uctenie pamiatky Matúša a Juraja, ktorých v bare Tepláreň zastrelil radikalizovaný mladík. Motívom streľby bola nenávisť voči LGBTI+ komunite. Pochod s názvom Zostávame v uliciach – Antifašistický pochod mestom sa začal na Námestí SNP, neskôr sa ľudia presunuli pred parlament.

Za Matúša, Juraja a všetkých LGBTI+ ľudí. Antifašistický pochod odsúdil nenávisť, žiada bezpečnosť
ta3/Veronika Pancuráková

Ide nám o život, hovoria queer ľudia

Na proteste sa účastníkom ako prvý prihovoril Joy, bývalý partner zavraždeného Matúša a najlepší priateľ Juraja. "Žiadam ochranu pre nás všetkých. Nie prázdne ospravedlnenie sa, ale priznanie,“ povedal. "Zabili ste kus mňa, kus nás všetkých. Vy všetci ste vrahovia, lebo ste dopustili ignoranstvom, že sa to stalo,“ adresoval tvrdé slová na Námestí SNP Joy.

Prehovorila aj zástupkyňa feministickej iniciatívy Nebudeme ticho. "Ďakujem, že ste tu. Juraj a Matúš zomreli, lebo veľká časť ľudí tvrdí, že queer ľudia nepatria do spoločnosti. Lebo veľká časť ľudí toleruje útoky voči menšinám. Toto všetko vieme a potrebujeme to spolu meniť," povedala.

Ďalší kamarát zavraždených, Lukas Lee, adresoval tvrdé slová všetkým. "Žijeme v štáte, ktorý nás chce vymazať. To, čo sa stalo v Teplárni, sa nestalo len tak. Predchádzali tomu útoky zo všetkých strán. My nebojujeme za svoje práva len tak, ide nám o život,“ vyhlásil a odkázal, aby všetci konečne otvorili oči.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok