Žiadna skupina ľudí sa po tejto tragédii nemôže cítiť bezpečne, hovorí po streľbe na Zámockej sociologička

ta3/Patrik Guľa
15.10.2022 00:00

Napriek otvorenosti mladých ľudí voči inakosti sú na Slovensku aj takí, ktorí sa dokážu radikalizovať. Podiel viny na tom sčasti nesie nedostatočné vzdelávanie, nízka prevencia či sociálne siete. Nenávisť v spoločnosti pramení tiež z výchovy, rodinného prostredia, ale aj verejného diskurzu, ktorý je neskrývane vulgárny a nepriateľský voči LGBTI menšine, uviedla pre ta3 sociologička Silvia Porubänová.

Žiadna skupina ľudí sa po tejto tragédii nemôže cítiť bezpečne, hovorí po streľbe na Zámockej sociologička
ta3

Streľba 19-ročného muža na Zámockej ulici si vyžiadala životy dvoch mladých ľudí, ktorí zrejme patrili k LGBTI komunite. Ako možný motív sa spomína nenávisť voči sexuálnej menšine. Prečo podľa vás napriek tomu, že súčasná mladá generácia je oveľa otvorenejšia voči inakosti došlo k takémuto šokujúcemu činu?

Nemôžeme paušalizovať, že celá mladá generácia je otvorená voči inakosti. Je tu aj časť, ktorá sa dokáže radikalizovať, čo je presne prípad tohto strelca. V tomto štádiu spoločenského šoku je tendencia prenášať vinu na rodinu, školu, nedostatočné vzdelávanie, prevenciu, silové zložky či sociálne siete. Pravdou je, že podiel viny sčasti nesie všetko spomenuté. Dôležitý je aj spoločenský naratív, ktorý sa tu vedie niekoľko desaťročí a túto skupinu ľudí ostrakizuje, démonizuje. Nejde o žiadnu LGBTI ideológiu, ale o životy ľudí, ktorí majú právo žiť rovnako slobodný a rovný život ako všetci ostatní.

Vzniká rasová nenávisť u ľudí inak ako nenávisť voči sexuálnej menšine? Z čoho podľa vás pramení?

Všetky druhy nenávisti či už je to na základe etnicity, rasovej príslušnosti, sexuálnej orientácie alebo aj nenávisti voči vekovej skupine, majú rovnaký základ a nabaľujú sa na seba. Ak je niekto xenofóbny a nenávidí akýchkoľvek migrantov a ich príchody do našej krajiny, je veľká pravepodobnosť, že bude aj homofóbny. Bude teda odmietať aj LGBTI menšinu. Toto je dôsledok výchovy, domáceho či rodinného prostredia, ale bohužiaľ, aj verejného diskurzu, ktorý je neskrývane vulgárny a nepriateľský voči LGBTI menšine.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok