Za Matúša, Juraja a všetkých LGBTI+ ľudí. Antifašistický pochod odsúdil nenávisť, žiada bezpečnosť

ta3/Soňa Búranová, Veronika Pancuráková TASR
16.10.2022 16:00

V Bratislave sa konal pochod na uctenie pamiatky Matúša a Juraja, ktorých v bare Tepláreň zastrelil radikalizovaný mladík. Motívom streľby bola nenávisť voči LGBTI+ komunite. Pochod s názvom Zostávame v uliciach – Antifašistický pochod mestom sa začal na Námestí SNP, neskôr sa ľudia presunuli pred parlament.

Konkrétne požiadavky

Zámerom organizátorov bolo vyjadriť solidaritu s príslušníkmi inej sexuálnej orientácie a odmietnuť queerfóbiu, rasizmus, nacionalizmus, antisemitizmus a fašizmus. Účastníkom sa prihovorili napríklad blízki zavraždeného Juraja a Matúša, historik Ivan Kamenec či predstavitelia študentského spolku Light. Zastúpenie mala aj antifašistická organizácia Povstanie pokračuje, feministická iniciatíva Nebudeme ticho a queer organizácia Saplinq.

Rečníci vyslovili aj konkrétne požiadavky. Predstavitelia spolku Light žiadali napríklad prijatie legislatívnych zmien, ktoré zaručia ľuďom s inou sexuálnou orientáciou všetky práva vyplývajúce z európskych a medzinárodných ľudskoprávnych dokumentov, ako aj právo uzavrieť manželstvo a právo adoptovať si deti aj pre páry rovnakého pohlavia alebo rodu.

Na zhromaždenie dohliadali spoločne štátna a mestská polícia. Priebeh zhromaždenia hodnotí polícia ako pokojný. Jednu osobu obmedzili na osobnej slobode pre neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa, priblížil hovorca bratislavského krajského riaditeľstva Michal Szeiff.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok