Nitru trápi parkovanie, pomôcť by mohli parkovacie domy. Kandidáti na primátora vidia viacero možností

ta3/Dominik Pálka
11.10.2022 22:46

Mesto Nitra stále nepozná návrh rozpočtu na rok 2023 a občanov okrem iného trápi aj nedostatok parkovacích miest. Ako by riešili kandidáti na primátora mesta pod Zoborom energetickú krízu? Aj na to sme sa pýtali šestice z nich v Predvolebnej diskusii ta3, ktorá sa konala v nitrianskej synagóge.

20221011_volebne_diskusie_1950.jpg
TA3

Nitra stále nepozná návrh rozpočtu

Mestský úrad v Nitre stále nepozná Hattasov návrh rozpočtu. "Návrh bude predložený v decembri. Mali sme prvé stretnutie v rámci Únie miest Slovenska. V súčasnej situácii je veľmi ťažké skladať rozpočet, keďže nepoznáme zastropovanie cien energií od štátu," uviedol súčasný primátor. "Je to dané vládou. V každom meste s tým majú problém."

Obertáš nesúhlasí s Hattasom. "Primátor nevypočul mestských poslancov. Musíme zvolať mimoriadne zastupiteľstvo a nakoniec bude musieť predstaviť východiskové ukazovatele," uviedol k rozpočtu. Myslí si, že mesto nie je v dobrej finančnej kondícii. "Mesto pracuje s financiami, ktoré nemá," dodal. 

Kršiak povedal, že je bežnou praxou, že sa schvaľovali východiskové limity príjmov a výdavkov. "Poslanci avizovali, že chýba päť až šesť miliónov eur na vykrytie bežných výdavkov mesta na rok 2023," dodal. Myslí si, že "limitky" neboli schvaľované na zastupiteľstve preto, aby sa verejnosť nedozvedela o zlej finančnej situácii mesta Nitra.

Podľa Štefana Štefeka je z úveru mesta nevyčerpaných okolo 7,7 milióna eur.

Dalimír Solčanský povedal, že kríza je celosvetová. "Ktokoľvek sa stane primátorom, bude to mať ťažké. Myslím si, že bude rozpočtové provizórium na celoštátnej úrovni i v niektorých samosprávach," dodal. 

Erik Blaško by navrhol hĺbkový audit. "Nech vidíme, ako na tom Nitra v skutočnosti je."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok