Nitru trápi parkovanie, pomôcť by mohli parkovacie domy. Kandidáti na primátora vidia viacero možností

ta3/Dominik Pálka
11.10.2022 22:46

Mesto Nitra stále nepozná návrh rozpočtu na rok 2023 a občanov okrem iného trápi aj nedostatok parkovacích miest. Ako by riešili kandidáti na primátora mesta pod Zoborom energetickú krízu? Aj na to sme sa pýtali šestice z nich v Predvolebnej diskusii ta3, ktorá sa konala v nitrianskej synagóge.

20221011_volebne_diskusie_1950.jpg
TA3

Kandidát Erik Blaško (Národná koalícia) bol pri zrode portálu InfoVojna, ktorý zablokoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a označil ho za "konšpiračný". "Ja by som InfoVojnu nepovažoval za konšpiračný web. Pán Lichtner (Norbert - pozn. red.) si nikdy nedovolil vydať neoverené informácie," obhajoval sa Blaško. Povedal, že za jeho zablokovanie môže vláda. Blaško je aj členom hnutia Archa, ktoré bojuje proti testovaniu a prípadnému očkovaniu detí proti covidu. "Bojovali sme za naše deti, aby nemuseli v školách nosiť rúška," vysvetlil svoje pôsobenie v hnutí.

Súčasný primátor Nitry Marek Hattas (Tím Kraj Nitra), ktorý je aj poslancom Národnej rady (NR) SR, podľa prokuratúry prekročil svoju právomoc, keď bez súhlasu mestských poslancov podpísal mimosúdne vyrovnanie so stavebnou spoločnosťou. Išlo o predraženú výstavbu napojenia priemyselného parku na rýchlostnú cestu R1. "My sme túto kauzu zdedili. Najali sme si advokátsku kanceláriu, ktorá spravila analýzu. Následne uviedla, že mestu hrozí miliónová pokuta, ak by sme išli do súdneho sporu," povedal Hattas. "Som jediný politik, ktorý si razí protikorupčnú politiku. Ukazujú to aj rebríčky od Transparency International," uviedol primátor Nitry. 

Kršiakovi vyčítajú masívnu kampaň

Igor Kršiak (Hlas-SD, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Demokrati Slovenska) stavil na masívnu kampaň s bilbordmi, podujatiami a brožúrami. "Čo sa týka cenovky kampane, to sa dozvieme na záver. Sú mi vyčítané peniaze z politických strán," vysvetlil Kršiak. Povedal aj to, že ministerstvu vnútra nahlásil, že kampaň si financuje sám a peniaze zobral i z rodinného rozpočtu. "Investoval som okolo 50-tisíc eur, konečná cenovka bude asi okolo 70-tisíc eur," dodal. Potvrdil, že po voľbách nevstúpi do politickej strany. 

Hattas kritizoval Obertáša

K Pavlovi Obertášovi (nezávislý) bol kritický Marek Hattas. Súčasný primátor povedal, že si Obertáš "buduje politickú agendu cez mŕtvoly" a "cez pandémiu sa vypytoval na nepodstatné veci". Obertáš vysvetlil, že bol zvolený za mestského poslanca na to, aby kontroloval fungovanie mestského úradu a aktivity primátora Nitry.

Dalimír Solčanský kandiduje za hnutie Republika. "Poslanec 'A'  povedal v roku 2016 nejaké výroky, bol odsúdený. Osoba 'B' je súčasná ministerka v istom odbore, ktorá mala na svojom blogu podobné výroky a nebolo na ňu podané trestné oznámenie," odpovedal na otázku, či mu neprekážajú výroky predsedu hnutia Milana Uhríka o holokauste a rasistické výroky Milana Mazureka. Označil to za "selektívny prístup". Povedal, že Uhrík sa len odmietol k holokaustu vyjadriť. 

Štefana Štefeka (nezávislý) počas uplynulých volieb obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) z nepriamej korupcie. Neskôr prokuratúra zrušila obvinenie a Štefek to označil za "antikampaň". "Generálna prokuratúra poukázala na to, že trestný zákon porušila polícia a prokuratúra," vysvetlil. Podľa neho za tým pravdepodobne mohol byť Norbert Bödör.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok