Morálna mobilizácia voličov. Prečo mladí Slováci nepovažujú voľby za dôležité?

ta3/Patrik Guľa
16.10.2022 06:00

Pokles volebnej účasti o desiatky percent či politické škriepky. Slovenskí potenciálni voliči sú často frustrovaní z nedostatočnej ponuky politických strán alebo u nich prevláda skepticizmus a neočakávajú žiadnu zmenu. Viacerí sú tiež rozhorčení z tvrdení politikov, že koaliční partneri kradnú a sú skorumpovaní. Sociologička Zuzana Kusá hovorí, že ide o politický zápas dobra a zla o voliča.

mládež tínedžeri zmrzlina horúčavy teplo leto smiech 1140 px (TASR)
TASR

"Pred lamentovaním nad volebnou účasťou by sme si mali uvedomiť, že ju znižuje aj skutočnosť, že obyvatelia Slovenska nie sú žiadni domasedi. Vo veľkej miere odchádzajú za prácou i štúdiom do iných okresov či zahraničia," upozornila Kusá, podľa ktorej neprítomnosť v okrese či krajine a tiež značné časové náklady zabezpečovania životných podmienok rodiny znižujú pozornosť Slovákov k domácemu politickému dianiu a možnosti sa ho zúčastniť.

Morálne mobilizovanie

Pre Michaelu (26) sú podľa nej dôležitejšie témy ako je politika, aj preto ešte nevolila. Ako ďalej uviedla, nepočula ešte žiadny relevantný argument, prečo sú voľby dôležité. "Počula som len výroky, že všetci sú skorumpovaní, kradnú. Vraveli mi, že všetci volia, a preto by som mala voliť aj ja," dodala. 

Podľa Kusej fráza "všetci kradnú" bola niekedy používaná "niekde pri pive ako ospravedlnenie neúčasti na voľbách." Dnes jej obmeny podľa nej možno počuť z úst poslancov národnej rady či ministrov takmer v každej politickej diskusii. Často bez uvádzania konkrétnych dôvodov. Podľa nej to súvisí so zápasom o letargického či odradeného voliča, kde sa kampaň koncipuje ako zápas dobra so zlom. "Tieto frázy sa využívajú ako morálne mobilizovanie," dodala.

Človek si podľa slov Michaely musí sám uvedomiť, prečo sú voľby dôležité. "Ľudia podľa mňa nevolia, pretože nesledujú dianie, a tým pádom nemajú informácie a nevedia sa rozhodnúť," zamyslela sa.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok