Bezpečnosť v meste a kauza Trabelssie. V Žiline sa stretlo deväť kandidátov na primátora

ta3/Alžbeta Múcsková
7.10.2022 09:36

Na štvrtkovej Predvolebnej diskusii ta3 v Sobášnom paláci v Bytči sa stretlo deväť kandidátov na primátora mesta. Diskutovali o energetickej kríze, parkovacej politike, kapacite materských škôl a bezpečnosti mesta.

Žilina
ta3/Ľudovít Trusina

Vo štvrtok sa stretlo deväť kandidátov na primátora Žiliny. Každý dostal v diskusii desať minút času na vyjadrenie sa. Kandidáti sa venovali téme energetickej krízy, parkovacej politiky, kapacite materských škôl, bezpečnosti mesta aj zmluvám a dohodám s podnikateľom Georgeom Trabelssiem. Trabelssie vlastní viacero žilinských pozemkov, medzi ktorými sú napríklad haly na Karpatskej ulici a športová hala na Bôriku. Viacero kandidátov chce tieto pozemky späť pre Žilinu.

Fiabane popiera údajné problémy

Súčasný primátor Žiliny Peter Fiabane tentokrát vstupuje do volieb ako nezávislý kandidát. Na úvod predstavil problémy mesta, ktoré považuje za najzávažnejšie, a tými sú malá podpora samosprávy od vlády a komplikované vzťahy v samospráve, ktoré sa podľa neho ťahajú už od čias primátora Jána Slotu.

Na tému energetickej krízy predostrel riešenia na základe priamych úspor v rámci mestského úradu. Hľadá spôsoby, ako znižovať energetickú záťaž zariadení. Zatváranie škôl podľa neho nehrozí. "Budúci rok bude mať mesto ťažké obdobie v oblasti platov a výdavkov," tvrdil. Zatiaľ však neuvažuje o navýšení daní či poplatkov za cestovanie.

Pri parkovacej politike preferuje výhodu rezidenčného parkovania, teda zvýhodnenie obyvateľov Žiliny s trvalým pobytom v meste. "Parkovanie by malo spravovať iba mesto," povedal. Spoplatnenie tretieho auta v jednej domácnosti podľa neho nič nevyrieši. Peniaze získané novou parkovacou politikou by chcel využiť následne vo fonde mobility, ktorý bude financovať problémy parkovania, cyklochodníky a iné dopravné sektory.

Pri otázkach o kapacite materských škôl, nájomného bývania a bezpečnosti mesta vyvrátil údajné problémy a tvrdil, že tieto situácie sú už vyriešené. "Sme dobre rozbehnutí, poďme ďalej," uzavrel svoju časť diskusie.

Smart parkovanie

Kandidátku na post primátorky Žiliny Silviu Bakkery podporuje hnutie Republika. Na úvod sa vyjadrila, že súhlasí s jej názormi a stanovami a stotožňuje sa s tým, že ľudia majú byť slobodní a mať kvalitný život. Energetická kríza je podľa nej výsledkom zlyhania vlády. "Ukrajinci nemajú byť uprednostňovaní pred Slovákmi," uviedla. Ako primátorka si dala za úlohu tlačiť na vládu, aby sa tejto kríze predišlo.

V kauze podnikateľa Trabelssieho sa chce zamerať predovšetkým na ľudí – na športovcov a na deti, ktoré navštevujú športové kluby. V parkovacej politike by chcela zaviesť smart parkovanie, v ktorom si ľudia budú môcť kontrolovať obsadenosť parkovacích miest v reálnom čase. V období, kedy očakáva zdražovanie, plánuje zabezpečiť, aby ceny MHD nestúpali.

Nové miesta pre materské školy podľa nej neexistujú, preto chce upriamiť pozornosť na rekonštrukciu už existujúcich škôlok a ich zväčšovanie. Výstavbu nových nájomných bytov plánuje zvažovať až po ustanovení rozpočtu. "Je dôležité zvážiť či je výhodnejšie investovať do bytov, ktoré už máme, alebo vystavať nové," dodala.

Bezpečnosť mesta sa podľa nej za posledné dva roky výrazne zhoršila. "Je smutné, koľko máme bezdomovcov a koľko je v meste "feťákov"," povedala. Za riešenie považuje navýšenie počtu mestských policajtov a zlepšenie ich spolupráce so štátnou políciou. Vypichla problémové oblasti, a to časť Vlčince alebo Hájik. Na záver sa poďakovala tým, ktorí chodia na protesty. "Chcem, aby sme mohli v Žiline slobodne dýchať a žiť," zakončila.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok