Morálna mobilizácia voličov. Prečo mladí Slováci nepovažujú voľby za dôležité?

ta3/Patrik Guľa
16.10.2022 06:00

Pokles volebnej účasti o desiatky percent či politické škriepky. Slovenskí potenciálni voliči sú často frustrovaní z nedostatočnej ponuky politických strán alebo u nich prevláda skepticizmus a neočakávajú žiadnu zmenu. Viacerí sú tiež rozhorčení z tvrdení politikov, že koaliční partneri kradnú a sú skorumpovaní. Sociologička Zuzana Kusá hovorí, že ide o politický zápas dobra a zla o voliča.

mládež tínedžeri zmrzlina horúčavy teplo leto smiech 1140 px (TASR)
TASR

Martina (26) z Bratislavy politickú situáciu na Slovensku podľa jej slov ani nesleduje. "Ak náhodou už niečo z politiky započujem, zväčša sú to škriepky dospelých ľudí, ktorí sa správajú ako deti," uviedla a myslí si, že voľby slúžia len ako výber menšieho zla.

Súboj optimizmu s pesimizmom

Sociologička Zuzana Kusá povedala pre ta3, že nízka volebná účasť môže prameniť z optimistickej dôvery v pevnosť demokratického a ekonomického poriadku. Dôvodom podľa nej môže byť naopak aj hlboký pesimizmus, že súčasný systém sa nedá transformovať tak, aby občanovi a jeho blízkym priniesol bezpečie, lepšie životné podmienky a viac možností pre slobodné rozhodovanie.

"Voliť by som šla len v prípade, ak by sa našla strana, ktorá by stála za môj hlas," prezradila Martina. Politici by mali podľa nej plniť svoje sľuby, správať sa adekvátne k svojmu postaveniu a mať vo svojom tíme odborníkov.

Ľudia, ktorí sú presvedčení, že ich situácia a potreby nezaujímajú žiadnu politickú stranu, a že žiadne voľby ešte neviedli k zlepšeniu podmienok života v ich regióne či obci, sú podľa Kusej frustrovaní. Aj preto podľa jej slov stratili dôveru v existujúcu alebo novú politickú stranu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok