Tekvica 7x inak. Hit jesene do kuchyne, na pleť i na ozdobu

ta3/NF
14.10.2022 06:00

Listy stromov menia farbu a vzduch je čoraz chladnejší. Jeseň dáva najavo, že je tu. Október sa považuje za najkrajší mesiac tohto obdobia, a tekvica je jednoznačne jeho symbolom. Vedeli ste však, že ju využijete nielen v kuchyni?

Tekvica 7x inak. Hit jesene do kuchyne, na pleť i na ozdobu
Profimedia

Slaná pochúťka

Vnútro z vydlabanej tekvice určite nezahadzujte! Za slanú a výživnú pochútku v podobe tekvicových semienok v obchode nemusíte míňať peniaze, pritom ich príprava je jednoduchá. Poriadne ich umyte a nechajte vysušiť. Predpripravené semienka rozložte na plech a pečte pri teplote 120 až 130 °C po dobu okolo 90 minút. Sem-tam ich premiešajte. Pred pečením ich nezabudnite pokvapkať trochou oleja.

Pumpkin spice latte

Celé leto čakáme na moment, kedy si doprajeme tento lahodný nápoj, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou obdobia padajúcich listov. Ak práve nie ste kaviarensky typ a radšej si chcete kávu vychutnať v pohodlí domova s knihou, máme pre vás jednoduchý recept. Základom je káva, tekvicové pyré a mlieko. Ako sladidlo použite javorový sirup, a samozrejme, nezameniteľnú chuť tradičného pumpkin spice latte dotvára škorica, muškátový oriešok, vanilka a klinček. Celý postup prípravy nájdete tu.

Pumpkin spice latte Profimedia

Na ozdobu

Tekvica je najpoužívanejšou zeleninou na ozdobu, za čo vďačíme sviatku strašidiel, Halloweenu, ktorý oslavujú najmä v Amerike a Anglicku. Oslavy smrti a mŕtvych týmto nekonvenčným, zábavným štýlom si však našli miesto už aj v slovenských domácnostiach. Mnoho z nás už automaticky 31. októbra zdobí parapety okien tekvicami s vyrezanými tvárami strašiakov so sviečkou vnútri. Tento zvyk obľubujú najmä deti. Kreativite sa medze nekladú a tu nájdete pár tipov na inšpiráciu.

Ako pleťová maska

Vitamíny C a E, ktoré tekvica obsahuje, bránia poškodzovaniu buniek, a tak je skvelým anti-age bojovníkom. Zmiešajte dve lyžice pripraveného pyré s čajovou lyžičkou medu a lyžičkou smotany. Masku naneste na tvár, okrem okolia očí a pier. 

Po 10 minútach môžete zmyť vlažnou vodou a vaša tvár bude ako vyžehlená. Najmä v tekvici Hokkaido sa nachádza veľa vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, a tak po ňom pleť ostáva pružná a svieža. Ak máte mastnú pleť a chcete znížiť tvorbu mazu, aby sa vám tvár neleskla, môžete do tekvicového pyré pridať pár kvapiek octu alebo citrónovú šťavu, ktoré zredukujú mastenie pokožky.

Pre všetkých milovníkov čokolády a tekvíc ponúkame ako bonus recept na tekvicové brownies. Ak máte chuť na niečo naozaj čokoládové a pritom chcete zhrešiť bez výčitiek, vyskúšajte tieto brownies z tekvice hokkaido. Recept nájdete v článku nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok