Hon na vizuálne spomienky. Deti čoskoro prídu o zrak, rodičia ich vzali na cestu po svete

TA3/Soňa Búranová, CBS News, The NY Times
11.10.2022 06:00

Šesťčlenná rodina z Kanady si zbalila kufre a vydala sa na rok trvajúci výlet naprieč Áziou a Afrikou. Tri zo štyroch detí Edith Lemayovej a Sebastiana Pelletiera trpia očným ochorením, ktoré spôsobuje slepotu. Rodičia sa svojim potomkom rozhodli spríjemniť posledné chvíle, kým úplne prídu o zrak. Chcú, aby si zachovali čo najviac vizuálnych spomienok.

Hon na vizuálne spomienky. Deti čoskoro prídu o zrak, rodičia ich vzali na cestu po svete
Twitter/Edith Lemay

Collin (7) chcel spať vo vlaku. "Takže sme v Tanzánii išli diaľkovou železnicou Tazara a všetci sme mali vo vlaku poschodové postele. Bol veľmi šťastný," povedala Edith.

Laurent (5) dostal zaujímavý nápad. "Chcel piť džús na ťave. To bolo naozaj špecifické a zdalo sa nám to veľmi vtipné," zasmiala sa Edith. "A vlastne sme to urobili, keď sme boli v Mongolsku. Išli sme jazdiť na ťavách a dostali sme pre neho džús, aby sa s ním odfotil a bol šťastný."

Lekcie a odolnosť

Edith vysvetlila, že jej deti si nevytvárajú len vizuálne spomienky. Učia sa tiež dôležité životné lekcie, ako napríklad zamerať sa na to pozitívne. "Nie je to ľahké cestovanie. Je to nepohodlné. Niekedy sú unavení, všetci sme frustrovaní a hladní. Je to ťažké. Ale chcem, aby sa naučili byť odolnými," doplnila pre CBS News.

"Chcem, aby vedeli, že každá situácia, ktorá je ťažká, je dočasná, pretože počas života budú potrebovať veľa odolnosti. Prispôsobia sa situácii, a potom, o pár rokov alebo mesiacov neskôr, keď stratia časť zraku, budú sa musieť readaptovať a znovu adaptovať, spadnú a znova budú fungovať," konštatovala Edith.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok