Amerika je drahšia ako pred pandémiou, hovorí Slovák na Work & Travel. Celé leto pracoval, teraz ide cestovať

ta3/Soňa Búranová
23.8.2022 00:00

Nad letným programom Work & Travel v USA visel v roku 2020 otáznik. Pandémia koronavírusu zasiahla všetky odvetvia, cestovanie nevynímajúc. Situácia bola zlá, nakazených pribúdalo. Spojené štáty v marci zatvorili svoje hranice, a Slováci, ktorí tam chceli v lete pracovať a následne cestovať, sa ich otvorenia nedočkali. Za "veľkú mláku" sa dostali až v tomto roku. Zmenil sa Work & Travel po pandémii?

Amerika je drahšia ako pred pandémiou, hovorí Slovák na Work & Travel. Celé leto pracoval, teraz ide cestovať
Lukáš Tóth

Tento program vznikol v Spojených štátoch amerických v roku 1961, no na Slovensku dostal šancu až po Nežnej revolúcii. Ako už jeho názov napovedá, mladí ľudia vďaka nemu môžu v USA legálne pracovať a následne slobodne cestovať. Okrem zážitkov a skúseností sa na Slovensko po niekoľkých mesiacoch vracajú so zdokonalenou angličtinou. 

Od 13. marca 2020 však mali Európania pre pandémiu covidu zákaz cestovať do Spojených štátov, dátum otvorenia hraníc sa niekoľkokrát posúval. Biely dom nakoniec vydal vyhlásenie, že USA otvoria dvere plne zaočkovaným turistom zo Schengenského priestoru 8. novembra 2020. V tom čase by však už Slováci mali leto v Amerike za sebou. Nakoniec sa ho dočkali až v roku 2022 a v USA strávia už len niekoľko týždňov. 

Pribudla podmienka

Sándor Benkovics, spoluzakladateľ a riaditeľ Camp Leaders, ktorá Slovákom aj Čechom spostredkúva program v USA, opísal, ako v spoločnosti fungovali počas pandémie. "Pracovali sme v obmedzenom režime, ale snažili sme sa vykomunikovať situáciu s našimi uchádzačmi tak, aby mal každý všetky informácie." Taktiež sa snažili využiť čas, preto s ich ďalšími kanceláriami z celého sveta prepracovali svoje webstránky, aby boli pre uchádzačov prehľadnejšie a efektívnejšie.

Uviedol, že samotný program sa po covide nezmenil, len pribudla jedna podmienka. "Na cestovanie do USA treba byť plne zaočkovaný proti koronavírusu (2 dávky)," vysvetlil s tým, že momentálne majú v USA stovky študentov. Ich počet je síce mierne nižší než v roku 2019, no sezóna bola podľa neho úspešná. Študenti sa už teraz registrujú na leto 2023.

Zjednodušený systém prihlasovania

Produktová špecialistka pre zahraničné pobyty Jolanta Svobodová zo Student Agency informovala, že keď sa v marci 2020 začala pandémia, v agentúre mali zaplnenú kapacitu na 80 percent. Všetci študenti však museli pobyby stornovať, keďže do Ameriky nebolo možné vycestovať. "Pretrvávalo to až do jesene minulého roka, kedy sme spustili predaj tohtoročnej sezóny, na ktorú študenti úspešne vycestovali, a teraz už väčšina z nich čerpá tridsať dní cestovania po skončení práce," konštatovala pre ta3.

Vysvetlila tiež, že v porovnaní s letami pred pandémiou sa mnoho procesov zjednodušilo. "Prihlášky do programu sú teraz elektronické, študenti ich vypĺňajú z pohodlia domova a pohovory so zamestnávateľmi prebiehajú online formou videokonferencie."

Všimla si aj to, že u niektorých študentov pretrváva opatrnosť a určitá neistota. Tie podľa jej slov pramenia z obáv zo zmien vstupných opatrení a straty programových poplatkov, čo sa odráža aj na množstve prihlásených uchádzačov. "Preventívne so študentami uzatvárame aj poistenie storna pobytu, aby pre prípad, že táto situácia nastane, mali svoje prostriedky kryté," dodala. Prihlasovanie na budúcoročnú sezónu v USA agentúra spustí na jeseň.

Pravidlá sa zmenili

Čerstvý absolvent Lukáš Tóth potvrdil, že vycestovať mohol iba v tom prípade, ak je zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny proti covidu. V USA strávil prvé leto v roku 2019, potom mu plán opäť vycestovať prekazila práve pandémia. Toto leto pracuje ako manažér komunitného bazéna. 

Hovorí, že podmienky sa nezmenili, no rozdiel medzi prácou v roku 2019 a v roku 2020 pociťuje v pravidlách. "Nosenie rúšok je iba odporúčané, ale väčšina ľudí ich nenosí. Každý návštevník musí vyplniť tlačivo, že si je vedomý rizika nákazy," uviedol pre ta3 s tým, že pracovníci bazéna musia dezinfikovať všetky plochy, sociálne zariadenia a dbajú na zvýšenú kvalitu čistoty. 

Taktiež vidí signifikantný rozdiel v početnosti návštevníkov komunitných bazénov. "Ľudia, najmä starší, sa stále obávaju nakazy. Členstvo si tento rok kúpilo menej ľudí ako pred pandémiou, avšak viac ako v rokoch 2020 a 2021." Rozdiel vidí aj v prístupe zamestnávateľov, ktorí sa snažia si plavčíkov udržať, keďže ich je málo. Znamená to, že si držia aj tých, ktorí nepodávajú stopercentný výkon.

leto v usa Lukáš Tóth

Iný bazén v komunitnom stredisku má pod dohľadom Ladislav Žember, absolvent Technickej fakulty SPU v Nitre. Od obdobia pred pandémiou sa podľa neho tohtoročná sezóna líši počtom záujemcov. "Keďže nebolo možné dostať víza do USA už dva roky, myslím si, že kleslo povedomie študentov o možnosti zapojiť sa do programu Work & Travel," tvrdí. Menší počet študentov však znamená viac práce pre tých, ktorí sa do USA rozhodli vycestovať.   

Má to však podľa neho aj výhody. Viac odpracovaných hodín prinesie viac financií. Nevýhodou je, samozrejme, nedostatok voľného času.

Lukáš (vľavo) s kolegami v roku 2019 Lukáš Tóth

Práca končí, začína cestovanie

Lukáš odcestoval do USA 25. mája. Využil agentúru Camp Leaders, ktorá záujemcom platí vízový pohovor a poistenie. "Vstupné náklady, spoločne s letenkou, sa pohybujú približne vo výške 1200 eur," prezradil. Každý týždeň pracuje 6 dní, je platený od hodiny. Výplata mu chodí na účet každé dva týždne. Odvádza aj štátne a federálne dane ako riadny občan USA. Ubytovanie mu poskytuje zamestnávateľ, Premier Aquatics, platbu mu strháva priamo z výplaty. "Je to dokopy 2000 dolárov, takže približne 150 dolárov na týždeň," uviedol.

Hovorí, že ceny v porovnaní s rokom 2019, keď bol po prvýkrát na Work & Travel, stúpli, no jeho plat tiež. Najviac ho prekvapila cena vajec, mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré podľa neho veľmi zdraželi. Najlacnejšia cena osemnástich vajec je 3,5 dolára, chleba stojí okolo 3 dolárov a za pol kilogramu mozarelly si v obchodoch účtujú asi 5 dolárov. "Dá sa tu vyžiť aj zo 60 dolárov na týždeň, ak si človek varí sám," dodal.

NY Lukáš Tóth

Domov na Slovensko letí 30. septembra. Práca plavčíka mu končí už 5. septembra, takže ho čakajú tri týždne plné dobrodružstiev. Spoločne s ďaľšími kolegami a priateľmi si už naplánoval, kam zavítajú. A nebudú to len kúty Ameriky. 

Navštívia New York, Niagarské vodopády, Toronto v Kanade a v Miami nastúpia na výletnú loď. Následne preskúmajú Bahamy, Jamajku, Kostariku a ostrov Cozumel v Mexiku. Nevynechajú ani Las Vegas a Národný park Zion v Utahu. S kolegom Ladislavom majú podobný cestovný harmonogram, líši sa len termínmi.

lukáš Lukáš Tóth
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok