Hon na vizuálne spomienky. Deti čoskoro prídu o zrak, rodičia ich vzali na cestu po svete

TA3/Soňa Búranová, CBS News, The NY Times
11.10.2022 06:00

Šesťčlenná rodina z Kanady si zbalila kufre a vydala sa na rok trvajúci výlet naprieč Áziou a Afrikou. Tri zo štyroch detí Edith Lemayovej a Sebastiana Pelletiera trpia očným ochorením, ktoré spôsobuje slepotu. Rodičia sa svojim potomkom rozhodli spríjemniť posledné chvíle, kým úplne prídu o zrak. Chcú, aby si zachovali čo najviac vizuálnych spomienok.

Hon na vizuálne spomienky. Deti čoskoro prídu o zrak, rodičia ich vzali na cestu po svete
Twitter/Edith Lemay

Dcéra Mia je realistka. "Keď sa jej ľudia pýtajú: Ako to vnímaš? Jej odpoveď je vždy rovnaká: 'Dnes je dnes. Dnes je môj zrak dobrý, takže ho využijem na maximum. A v budúcnosti, keď prídu výzvy, postavíme sa im a nájdeme riešenie'."

Zbieranie vizuálnych spomienok

Edith chcela svoje deti pripraviť na to, čo má prísť. Premýšľala o tom, ako ich naučiť Braillovo písmo, ale špecialista mal iný návrh. "Povedal, že najlepšie, čo môžeme urobiť, je naplniť ich vizuálnu pamäť," vysvetlila. "Deti sa rozprávali o tom, že čítajú knihy a vidia v nich obrázky slonov a žiráf. A vtedy mi to napadlo. Povedala som si, že knihy nestačia a musia ich vidieť v reálnom živote."

Na rok preč

V marci 2022 sa Edith s manželom Sebastianom rozhodli, že na rok opustia Kanadu a s deťmi sa vydajú na dobrodružnú cestu. Chceli im ukázať svet skôr, než bude neskoro. V septembri boli na Bali, predtým prešli Afriku - išli z Namíbie do Tanzánie. Navštívili aj Turecko a Mongolsko a plánujú cestovať aj naprieč Áziou.

"Sú to deti, sú nadšené takmer z čohokoľvek. Nepozerajú sa na veci tak, že ich musia vidieť a pamätať si ich. Nemyslia na to, že ich možno vidia naposledy. Užívajú si prítomný okamih," hovorí mama z Kanady, ktorá svoje deti počas ročného výletu vzdeláva doma. 

Rodina si tiež vytvorila zoznam zábavných aktivít, ktoré by si chceli skúsiť, a tak môže každé z detí vidieť, ako sa jeho sny stanú skutočnosťou. Mia si chcela zajazdiť na koni a v Mongolsku si to zo svojho zoznamu mohla odškrtnúť. "Cítila sa taká slobodná. Po jazde na koni mala slzy v očiach. Bolo to naozaj krásne," povedala jej mama.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok