So schválením rozpočtu by mohli pomôcť tarabovci, potvrdil Kollár. Cieľom je zarezať vláde krk, uviedol Fico

ta3/Dominik Pálka
9.10.2022 12:20

Predseda Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár v relácii V politike povedal, že poslanci okolo Tomáša Tarabu sú pripravení „za určitých okolností“ pomôcť vláde so schválením rozpočtu. Predseda strany Smer-SD Robert Fico si myslí, že jediným riešením kríz sú predčasné voľby a následne vláda so silným premiérom.

kollar_fico_5.jpg
TA3

Kollár diskutuje s tarabovcami

Poslanci okolo Tomáša Tarabu sú podľa Borisa Kollára pripravení „za určitých okolností“ pomôcť vláde so schválením rozpočtu. V ďalších dňoch chce rokovať o ich požiadavkách. Ako priznal, diskutujú aj o poskytnutí pomoci v boji proti inflácii a vysokým cenám energií. Sme rodina zase podporí Tarabov návrh ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia.

"Musíme mať na pamäti pomoc pre ľudí. Dopracovali sme sa do štádia, že sa vláda rozpadla kvôli konfliktom. Ja som si to nevymyslel, musím to zobrať ako fakt a nejako tú pomoc doručiť," odpovedal Kollár na otázku o tom, či nie je smutné, kam sa koalícia dopracovala. Šéf parlamentu Ficovi povedal, že sa s ním rád stretne a preberie to, ako budú peniaze rozdelené. "Mne ide o to, aby sme 1,5 miliardy eur doručili ľuďom. Bohužiaľ, ja som túto vládu nepovalil. Musíme rokovať aj s opozíciou," dodal. 

Ak nedoručia pomoc, hnutie zahlasuje za predčasné voľby

Kollár potvrdil, že "ak vláda nebude vedieť doručiť pomoc ľuďom, tak aj hnutie Sme rodina dá 20 hlasov na to, aby boli predčasné voľby". Fico povedal, že "koalícia si zlikvidovala vlastnú vládu". 

"Plnú zodpovednosť nesie vládna koalícia s programom. Neviete tú zodpovednosť uniesť a snažíte sa vytvárať atmosféru, že je rad na opozícii. Našou jedinou úlohou je zarezať vláde krk," kritizoval vládu a Kollára šéf Smeru.

Šéf Smeru nevidí zmysel v odvolávaní vlády

Šéf Smeru v súčasnosti nevidí zmysel toho, aby sa pokúsili odvolať vládu, keď opozícia nemá 76 hlasov. "Našou povinnosťou je zachrániť to, čo sa dá. Nebudeme podporovať vládu, ktorá má 85-percentnú nedôveru. My nemáme premiéra," dodal. V strane Sloboda a Solidarita nevidí ochotu na to, aby členovia poskytli hlasy na odvolanie vlády. 

Fico opakovane skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že "zmarila referendum".  "Pani prezidentka dostala jasné pokyny, že musí zachrániť túto vládu, pretože posiela zbrane na Ukrajinu," dodal.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok