So schválením rozpočtu by mohli pomôcť tarabovci, potvrdil Kollár. Cieľom je zarezať vláde krk, uviedol Fico

ta3/Dominik Pálka
9.10.2022 12:20

Predseda Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár v relácii V politike povedal, že poslanci okolo Tomáša Tarabu sú pripravení „za určitých okolností“ pomôcť vláde so schválením rozpočtu. Predseda strany Smer-SD Robert Fico si myslí, že jediným riešením kríz sú predčasné voľby a následne vláda so silným premiérom.

V parlamente prechádzajú zákony, a to aj napriek tomu, že vláda je menšinová. Už niekoľkokrát sa však nepodarilo otvoriť schôdzu parlamentu kvôli obštrukciám opozície. "Keď sa opozícia rozhodne urobiť obštrukciu, tak vie zablokovať parlament. Ja si myslím, že je to normálny nástroj. Robili sme to aj my, keď sme boli v opozícii," uviedol šéf parlamentu Boris Kollár. Myslí si, že schôdzu sa nepodarí otvoriť ani v utorok. 

Vyčlenili 1,5 miliardy eur na pomoc

Predseda hnutia Sme rodina uviedol, že v novele zákona o štátnom rozpočte je vyčlenených spolu 1,5 miliardy eur pre dôchodcov, školy, nemocnice, zamestnávateľov a domácnosti. "Počúvame však z opozície, že nechcú dať bianko šek. Potrebujeme pomôcť ľuďom a nie bojovať s egami," dodal Kollár.

Fico by prijal silnú vládu

Šéf Smeru Robert Fico si myslí, že jediným riešením krízy sú predčasné voľby a následne vláda so silným premiérom. "Po chaose a obrovskom zdražovaní, na ktoré vláda nereagovala, bude musieť prísť vytriezvenie v podobe predčasných parlamentných volieb," spresnil Fico. 

"Urobíme (Smer-SD - pozn. redakcie) všetko potrebné pri hlasovaní v parlamente, ak je návrh rozumný. Napríklad bol predložený návrh na vyplatenie vianočného príspevku pre dôchodcov na konci roka 2022, a to vo výške 70 percent 13. dôchodku, ktorý už bol vyplatený v júli, hlasovali sme aj o novelizácii zákona o energetike, kde sa zavádzal stav núdze," uviedol Fico. 

Fico si myslí, že Slovensko ide s vysokou pravdepodobnosťou do rozpočtového provizória do roku 2023. "Čo znamená, že nebudeme mať rozpočet," dodal. "Ja nebudem Matovičovi podpisovať 1,5-miliardový bianko šek a potom si s tým bude robiť to, čo chce."

Podľa neho minister financií Matovič súčasne pýta 900 miliónov eur od opozície pre zamestnávateľov na pomoc s cenami energií. "Matovič nám hovorí, že peniaze na tieto energie prídu z európskych fondov. Chcem vidieť najprv, že o čom to je. Nebudeme len tak schvaľovať peniaze dopredu. Bez opozície sa dnes nedá parlament posúvať ďalej," skonštatoval šéf Smeru. "Návrh na štátny rozpočet nikto nevidel."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok