Nemecká pošta testuje loď na solárny pohon. Poštári ju nazývajú kačica

ta3 ČTK
9.10.2022 08:00

Nová poštová loď na spandauskom kanáli, ktorý v Berlíne spája Havolu so Sprévou, vyzerá trochu ako detská kačička do vane. Pretiahnutý a široký predok pripomínajúci zobák, výrazná kabína podobná kačacej hlave a jasne žltá farba. K obyčajnej kačičke má ale táto loď ďaleko, je totiž na solárny pohon. Nemecká poštová a logistická skupina Deutsche Post DHL aj s pomocou tohto plavidla chce dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu.

Nemecká pošta testuje loď na solárny pohon. Poštári ju nazývajú kačica
TASR/AP

Solárna loď, ktorú jej kapitán Matthias Ender s kolegami prezýva poštová kačica, je v Nemecku na dopravu zásielok zatiaľ jediná. "Teraz sa začína deväťmesačná skúšobná fáza," hovorí šéf berlínskeho poštového strediska Sven Goerke. Verí, že plavidlo sa osvedčí a že nemecká pošta bude mať čoskoro celú flotilu bezemisných plavidiel.

Ekologická zásielkovňa

Aquabus 1050, ako sa oficiálne tento typ plavidla nazýva, je na streche vybavený 12 solárnymi panelmi, ktoré podľa nemeckej pošty v prípade slnečného svitu umožňujú lodi neobmedzenú dobu plavby. Pre prípady, keď slnko nesvieti, je zhruba jedenásťmetrová loď odkázaná na batérie. S nimi potom podľa podmienok dokáže plávať šesť až osem hodín. O plavbu sa stará motor s výkonom päť kilowattov, vďaka ktorému loď dosahuje rýchlosť 12 kilometrov za hodinu.

To, že skupina Deutsche Post DHL skúša loď na solárny pohon, je podľa celonemeckého šéfa poštovej a balíkovej prevádzky Thomasa Schneidera logickým krokom. Pošta už teraz v Nemecku prevádzkuje tisíce elektromobilov, elektrických kolies a elektrických trojkoliek. Tvrdí o sebe, že v hlavnom meste je najšetrnejším poskytovateľom poštových a balíkových služieb, pretože asi polovicu zásielok v Berlíne doručuje bez emisií oxidu uhličitého. V metropole pod logom Deutsche Post či DHL jazdí asi 1000 elektrických áut a vyše 1700 elektrických nákladných bicyklov.

Poštová kačica

"Solárna loď túto ponuku dopĺňa ako ďalší regionálny projekt," povedal Schneider. V Berlíne, ktorý je pretkaný sieťou vodných kanálov, sa tak lodná doprava ponúka sama. Poštová kačica, ako solárnemu plavidlu poštári hovoria, od tohto týždňa každý deň bez emisií preváža zo Spandau na západe metropoly do berlínskeho prístavu Westhafen stovky balíkov. Tam zamestnanci zásielky preložia na nákladné elektrobicykle alebo do doručovateľských áut, ktoré sa potom vydajú priamo k adresátom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok