Nemecká pošta testuje loď na solárny pohon. Poštári ju nazývajú kačica

ta3 ČTK
9.10.2022 08:00

Nová poštová loď na spandauskom kanáli, ktorý v Berlíne spája Havolu so Sprévou, vyzerá trochu ako detská kačička do vane. Pretiahnutý a široký predok pripomínajúci zobák, výrazná kabína podobná kačacej hlave a jasne žltá farba. K obyčajnej kačičke má ale táto loď ďaleko, je totiž na solárny pohon. Nemecká poštová a logistická skupina Deutsche Post DHL aj s pomocou tohto plavidla chce dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu.

Nemecká pošta testuje loď na solárny pohon. Poštári ju nazývajú kačica
TASR/AP

Pokiaľ sa pilotný projekt podarí, ďalším krokom môže byť vybudovanie poštovej flotily takýchto bezemisných plavidiel. Vďaka berlínskym vodným kanálom by sa aj transportná sieť mohla rozšíriť do štvrtí Neukölln či Mariendorf.

Hoci je solárna loď v poštových službách v Nemecku zatiaľ jediná, bezemisné plavidlá v krajine výnimočné nie sú. V Berlíne je možné sa plaviť napríklad na solárnej výletnej lodi. Kotví tu tiež tlačný remorkér Elektra, ktorý kombinuje ako zdroj energie batérie a vodíkové palivové články. V brandenburskom Strausbergu neďaleko hlavného mesta zase cez jazero Straussee dopravuje už od roku 1915 cestujúci elektrický prívoz.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok