Otužovanie ako antidepresívum. Aké sú pozitíva a riziká obľúbenej aktivity?

ta3/Alžbeta Múcsková
7.10.2022 00:00

Otužovanie je populárna aktivita športovcov aj nadšencov zdravého životného štýlu. Nedávno sa začala sezóna, a tak ho vyhľadáva aj mnoho začiatočníkov. Otužovanie má veľa benefitov, treba k nemu však pristupovať zodpovedne.

Otužovanie ako antidepresívum. Aké sú pozitíva a riziká obľúbenej aktivity?
Archív/Vladimír Pauco

Otužovanie sa každým rokom teší nárastu nadšencov. Záujem oň evidentne vzrástol počas pandémie, kedy vystriedalo vypekanie domáceho pečiva z kvásku. Jeho benefity sa čoraz viac dostávajú do povedomia ľudí. Jazerá a rieky lákajú návštevníkov aj počas chladných mesiacov, dokonca i v mrazivej zime. Otužovanie nie je iba pre športovcov, praktizovať ho môže každý.

Pri otužovaní vystavuje človek svoje telo, ktoré si zachováva teplotu približne 36,5 až 37,5 stupňov Celzia, chladným podmienkam. "Ak je telo silno ochladzované, dochádza k zintenzívneniu metabolických procesov, pri ktorých vzniká teplo, a tiež k obmedzeniu prietoku krvi pod pokožkou a v končatinách," uviedla imunologička Katarína Bergendiová na portáli zdravotného centra.

Pozitíva otužovania

Medzi priaznivé účinky otužovania patrí schopnosť tela vytvárať si viac tepla. Okrem toho "zlepšuje funkciu imunitného systému," dodala lekárka. Vďaka tomu otužilci menej často trpia respiračnými ochoreniami. Teplo na ľudí vplýva príjemne a zo začiatku sa veľmi neradi vystavujú nekomfortnému chladu. Ich imunitnému systému to však neprospieva. "Vyhýbanie sa chladu, prekúrené miestnosti, teplé obliekanie: toto všetko oslabuje našu imunitu, pretože sa o stálu teplotu tela staráme viac, ako o naše termoregulačné procesy," vysvetlila Bergendiová.

Otužovanie tiež pomáha odďaľovaniu starnutia, spaľovaniu tuku a glukózy, liečiť vysoký tlak a znižovať zápaly. Funguje ako prevencia proti nachladnutiu, chrípke a angíne. Okrem toho mierni reumatické ťažkosti. Pomáha aj správnemu fungovaniu močových ciest. "Moja mama mala v minulosti často zápaly močových ciest, no odkedy sa začala otužovať, ich už nemá," uviedol pre ta3 otužilec Vladimír Pauco.

Pauco taktiež povedal, že otužovanie pôsobí aj ako antidepresívum a pomáha psychickému stavu ľudí. Podľa neho zvyšuje sebavedomie, keďže sa človek stále prekonáva a robí veci, ktoré si nedokázal ani predstaviť. Taktiež sa do mozgu pri otužovaní vylučuje dopamín a sérotonín. "Počas otužovania som vždy šťastný a smejem sa," priznal Pauco.

Otužovanie v Grónsku Archív/Vladimír Pauco
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok