Putin sa dožíva sedemdesiatky. Moskovský patriarcha Kirill vyzval modliť sa za zdravie šéfa Kremľa

TA3 ČTK
7.10.2022 08:14

Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, vyzval biskupov, duchovných a veriacich modliť sa zdravia ruského prezidenta Vladimira Putina a potvrdil texty modlitieb "o zdraví hlavy štátu ruského", napísal na svojom webe denník Kommersant.

Veriaci majú odporúčané modliť sa nielen 7. októbra, kedy Putin oslavuje 70. narodeniny, ale aj nasledujúci deň, poznamenal denník.

"Ruský prezident Vladimir Putin 7. októbra tohto roku dosiahne 70 rokov. Najsvätejší moskovský patriarcha Kirill nabáda všetkých arcipastierov, pastierov, mníchov a laikov, aby sa v tento deň vo svojich domovoch vrúcne modlili za zdravie hlavy štátu ruského," hovorí sa v liste, ktorý rozoslal moskovský patriarchát po diecézach v celom Rusku.

Pokiaľ ide o 8. október, patriarcha odporučil počas bohoslužieb predniesť osobitnú modlitbu o zdraví ruského prezidenta.

Kirill je vnímaný ako spojenec Kremľa, ktorý podporuje Putina a aj jeho vojnu proti Ukrajine. Práve kvôli postoju špičiek pravoslávnej cirkvi k Putinovmu režimu feministická skupina Pussy Riot v predvečer prezidentských volieb v roku 2012 usporiadala v hlavnom chráme krajiny, moskovskej katedrále Krista Spasiteľa, "punkovú modlitbu", pri ktorej členky kapely kričali "Bohorodička, vyžeň Putina!".

Kirillove výroky na podporu prezidenta Putina a ruskej invázie na Ukrajinu vyvolali v posledných mesiacoch medzinárodné pobúrenie. Británia, Kanada, Litva a Ukrajina zaradili konzervatívneho patriarchu kvôli jeho podpore vojny na svoje sankčné zoznamy. Maďarská vláda svojím vetom v júni zabránila, aby to isté urobila aj Európska únia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok