Zvýšte dodávky zbraní a munície, aby sme sa mohli brániť, požiadal Zelenskyj lídrov Únie

ta3 čtk
7.10.2022 16:32

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoprejave k lídrom Európskej únie na neformálnom summite v Prahe požiadal štáty dvadsať-sedmičky o ďalšie dodávky zbraní a munície. Zvlášť dôležité sú teraz podľa neho systémy protivzdušnej obrany, ktoré by pomohli Ukrajine brániť infraštruktúru pred ruskými útokmi a zabezpečili, aby ľudia kvôli škodám nezostali v zime bez dodávok tepla a elektriny. Prepis prejavu zverejnila na svojich stránkach ukrajinská prezidentská kancelária.

Newsweek
TASR/AP

"Zvýšte dodávky zbraní a munície, aby sme sa mohli brániť ruskému tlaku... Musíme byť obzvlášť obozretní čo sa týka ochrany našej kritickej infraštruktúry, a to najmä po sabotáži, ktorá zasiahla plynovody v Baltskom mori," povedal Zelenskyj. "Náš kontinent nikdy nečelil takej hrozbe - hrozbe zničenia podvodných potrubí, káblov a tunelov. Ale teraz to od Ruska môžeme čakať," dodal.

Ukrajinský prezident tiež znovu vyzval Moskvu, aby stiahla svoje jednotky z okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne. "Musíme Rusko konečne prinútiť, aby sa okamžite začalo riadiť požiadavky MAAE (Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu) a normálnych ľudí po celom svete a elektráreň demilitarizovalo," povedal Zelenskyj, ktorý na úvod poďakoval českému premiérovi Petrovi Fialovi za možnosť na summite prehovoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok