Doprava alebo Achillova päta Žilinského kraja. Ako by kandidáti na župana vyriešili vysoké ceny energií?

ta3/PG
5.10.2022 23:15

Odchod zdravotníkov zo samosprávy, efektivita budov, zlá dopravná infraštruktúra či možnosť dištančnej výučby. Aj na tieto témy si oponovali deviati z celkovo desiatich kandidátov na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja v Predvolebnej diskusii ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v Sobášnom paláci v Bytči.

Doprava alebo Achillova päta Žilinského kraja. Ako by kandidáti na župana vyriešili vysoké ceny energií?
ta3

Achillova päta

O znovuzvolenie na post županky Žilinského samosprávneho kraja (ďalej len ŽSK) zabojuje Erika Jurinová s podporou subjektov OĽANO, Sme rodina, Za ľudí, Demokratická strana, ODS, Šanca, Občianska konzervatívna strana a SaS. Na úvod vyjadrila dôveru v zamestnancov župy, ktorí podľa nej prešli riadnym výberovým konaním. Zlú dopravnú situáciu v kraji považuje za najväčší problém a podľa jej slov sú vďaka súčasnej vláde viditeľné pokroky. Ako ďalej uviedla, jedinou cestou pri riešení energetickej krízy je modernizácia budov a využívanie obnoviteľných zdrojov. "Nevyhnutné bude zaviesť služby tak, aby to ľudia nepocítili," povedala.

S podporou strany Smer-SD kandiduje Igor Choma. "Nie som zástancom politických čistiek a personálnych záležitostí," uviedol pri otázke obmeny poslancov v prípade jeho zvolenia. Doprava v Žilinskom kraji je podľa jeho slov jej Achillova päta. Prioritou je podľa neho energetická príprava na budúci rok. "Nasledujúci rok bude ešte horší ako 2008. Ak sa na to nepripravíme, bude zle," upozornil. Myslí si, že je nutné hľadať investície zo zahraničia. V žiadnom prípade by nechcel dopustiť dištančnú výučbu.

Z krízy do krízy

V boji o kreslo predsedu ŽSK je aj Peter Slyško s podporou strany Hlas-SD. "Zdieľame manažérsky prístup zameraný na výsledky, chceme odborníkov," uviedol. Medzi jeho prvými krokmi v prípade zvolenia by bolo urýchlené riešenie energetickej krízy, ale aj katastrofálnej dopravy a aktuálneho stavu zdravotníctva. "Doprava je najzávažnejší problém v našom kraji. Musíme vytvárať silný apel a tlak na vládu," povedal a ďalej dodal, že pre kraj je nutné sa pripraviť na energetickú krízu. Myslí si, že o ceny energií by sa mal v prvom rade zaujímať štát. "Musíme zeefektívniť energetickú náročnosť budov a zariadení v správe župy," vyhlásil.

Jedným z kandidátov na post župana je aj Miroslav Urban, ktorého podporuje hnutie Republika. Jeho odchod zo strany Kotlebovci – ĽSNS vysvetlil tým, že ich kritizovanie očkovania bola pre neho posledná kvapka. "Politické čistky nie sú teraz na mieste. Rútime sa z krízy do krízy," upozornil pri otázke, či by v prípade zvolenia vymenil personál. Prioritou Žilinského kraja by podľa jeho slov malo byť zdravotníctvo, ktoré trápi značnú časť obyvateľov župy. Ako ďalej uviedol, chcel by zaviesť viac ambulancií. Pri energetickej kríze musí podľa Urbana musí zasiahnuť štát.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok