Bezpečnosť v meste a kauza Trabelssie. V Žiline sa stretlo deväť kandidátov na primátora

ta3/Alžbeta Múcsková
7.10.2022 09:36

Na štvrtkovej Predvolebnej diskusii ta3 v Sobášnom paláci v Bytči sa stretlo deväť kandidátov na primátora mesta. Diskutovali o energetickej kríze, parkovacej politike, kapacite materských škôl a bezpečnosti mesta.

Žilina
ta3/Ľudovít Trusina

Kamery po celej Žiline

Nezávislý kandidát Timotej Bernhauser nechcel politickú podporu strán. Počas diskusie sa vyjadroval veľmi striedmo a často sa prikláňal k odpovediam ostatných kandidátov alebo nevedel odpovedať na otázky. Na konci mu ostalo najviac času. Nevedel, ako by vyriešil energetickú krízu. Je však proti zvyšovaniu daní.

Kauzu o Trabelssiem by riešil prekonzultovaním starých zmlúv, ktoré podnikateľ podpísal ešte s bývalým primátorom Jánom Slotom. Predané pozemky chce získať naspäť a zobchodovať ich v prospech mesta. Pri parkovacej politike plánuje výstavbu parkovacích domov a zavedenie plateného parkovania pre nerezidentov.

Kapacity materských škôl by riešil hľadaním už existujúcich budov, ktoré by spĺňali podmienky bezpečnosti pre škôlky. Pokračoval by vo výstavbe nájomných bytov, ktoré by obyvateľom následne priraďoval losovaním. Byty by boli prázdne a ich zariadenie by bolo na nájomníkoch.

Ako uviedol, nedávno riešil otázku diviakov v meste s poľovníkmi, s ktorými by chcel zabezpečiť ich odstrel. Bezpečnosť v meste by riešil kamerovým systémom po celej Žiline. "Pri turizme ma hnevá, že sa polícia zle správa k turistom a tí potom nechcú navštevovať mesto," vyjadril sa. Na záver ubezpečil všetkých zamestnancov, že by ich po zvolení nevyhodil zo zamestnania v prospech svojich ľudí, keďže je nezávislým kandidátom.

Trestné oznámenie na Trabelssieho

Nezávislý kandidát Peter Cibulka si počas diskusie vyčerpal svoj čas už pri druhom bode programu, teda pri kauze o Trabelssiem. Na úvod povedal, že prácu primátora chce robiť pre ľudí. Pri energetickej kríze tvrdil, že je na tom mesto vďaka Fiabanemu dobre. "Kľúčový je iný prístup k zostavovaniu rozpočtu," vyjadril sa. Veľa financií ide podľa neho do projektov, ktoré nemajú zmysel, a ktoré by počas svojho pôsobenia zrušil.

Taktiež kritizuje platenie externistov pri mestských projektoch. Plánuje zamestnávať viac Žilinčanov a robiť veci vo vlastnej réžii. Najväčšie zanietenie prejavil v kauze žilinskej záujmovej pod vedením Trabelssieho. "Som prvý Žilinčan, čo sa tejto skupine postavil," povedal.

V minulosti na neho podal trestné oznámenie, pretože sa s ním podľa neho nedá dohodnúť. "Pozemok pod športovou halou na Karpatskej ulici je ukradnutý," tvrdil. Riešením je podľa neho tvrdé, ale pokojné postupovanie rozsiahlym trestným oznámením a rozsiahlou žalobou. Podľa Fiabaneho sú tieto súdy zbytočné.

Medzi jeho ciele patrí zastavenie korupcie. Pri parkovacej politike by platenie zaviedol až od tretieho auta v domácnosti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok