Doprava alebo Achillova päta Žilinského kraja. Ako by kandidáti na župana vyriešili vysoké ceny energií?

ta3/PG
5.10.2022 23:15

Odchod zdravotníkov zo samosprávy, efektivita budov, zlá dopravná infraštruktúra či možnosť dištančnej výučby. Aj na tieto témy si oponovali deviati z celkovo desiatich kandidátov na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja v Predvolebnej diskusii ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v Sobášnom paláci v Bytči.

Doprava alebo Achillova päta Žilinského kraja. Ako by kandidáti na župana vyriešili vysoké ceny energií?
ta3

Pomocná ruka pre šikovných

Kandidátkou v boji o post predsedníčky Žilinského kraja je Katarína Boková s podporou Slovenského Hnutia Obrody. Na úvod vyhlásila, že je proti nútenému očkovaniu a podľa jej slov by v prípade zvolenia na úrade neiniciovala personálne zmeny. "Chcem, aby v kraji pracovali odborníci," prezradila. Ako ďalej uviedla, v kraji je nevyhnutné opraviť cesty, dať do poriadku školstvo a motivovať zdravotníkov k práci v Žilinskom kraji. "V školstve sú problémom chýbajúci psychológovia," zamyslela sa. Myslí si, že cestou z energetickej krízy je prestať vyzbrojovať ukrajinských vojakov. "Nemyslím si, že nám Európska únia pomôže. Musíme si pomôcť sami, ale určite bez homeofficu či dištančného štúdia," povedala na záver. 

Záujem o kreslo župana prejavil aj nezávislý Marián Murín, ktorý, ako povedal, odsudzuje agresiu Putina na Ukrajine. "Nie je možné, aby jeden národ ukradol územie inému národu," kritizoval. Príchod švédskej automobilky na Slovensko je podľa neho nesprávny krok, ktorý podľa jeho slov podporuje čínskych komunistov. "V našom kraji je veľa šikovných a pracovitých ľudí, ktorých však treba viesť a stanoviť im jasné úlohy a ciele," povedal. Za hlavný problém ŽSK považuje dopravu a odchádzajúcich zdravotníkov, ktorých by podľa jeho slov motivoval zvýšeným oceňovaním. 

Otočenie kohútikov

Jedným z kandidátov na post predsedu ŽSK je aj Igor Janckulík s podporou KDH, Dobrá voľba a Umiernení a SNS. "Išiel som do politiky, aby som mohol pomáhať ľuďom," prezradil na úvod. Myslí si, že pozná ľudí na úrade, a ako ďalej uviedol, personálna zmena nie je nutná. "Prioritou nášho kraja sú nemocnice a doprava. Mali sme tu niekoľko spackaných súťaží, ktoré boli pre nás neefektívne. Nedovolím, aby sme opravovali cesty, ktoré sú v dobrom stave, ako to bolo doteraz," vyhlásil Janckulík. Podľa neho je nevyhnutné, aby ŽSK prijal niekoľkých odborníkov, ktorí by nastavili systém šetrenia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok