Havrany aj mestská skládka. Budúceho primátora Liptovského Mikuláša čaká riešenie ekologických výziev

ta3/Veronika Kužmová
5.10.2022 18:52

O primátorskú stoličku mesta Liptovský Mikuláš v stredajšej Predvolebnej diskusii ta3 zabojovali traja kandidáti. Štvrtý adept na primátora, bývalý hokejový brankár Ján Laco (nezávislý), sa zo zdravotných dôvodov diskusie nezúčastnil. Slovný súboj s cieľom získať si hlasy voličov sa uskutočnil v Sobášnom paláci v Bytči.

Havrany aj mestská skládka. Budúceho primátora Liptovského Mikuláša čaká riešenie ekologických výziev
ta3

Primátorský post chce v komunálnych voľbách obhájiť aj súčasný primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč (Hlas, Smer), ktorý sa ako jediný spomedzi štyroch kandidátov uchádza o hlasy voličov s podporou politickej strany. Ostatní traja kandidáti sa rozhodli ísť do volieb ako nezávislí.

Hroziaca ekologická katastrofa

"Skládku treba opäť uzavrieť, je to rozhodnutie Slovenskej inšpekcie životného prostredia,“ odpovedal súčasný primátor Blcháč na otázku, ako sa doteraz v Liptovskom Mikuláši riešila otázka skládky vo Veternej Porube, pričom uviedol, že k jej uzatvoreniu malo dôjsť do konca roka 2021. To sa podľa neho nepodarilo, pretože mestské zastupiteľstvo na to odmietlo schváliť finančné prostriedky. Podľa Lucie Cukerovej (nezávislá) situáciu okolo skládky treba vyriešiť, no je dôležité nechať to na orgány činné v trestnom konaní, keďže si to podľa nej vyžaduje hlbšiu analýzu a vyšetrovanie. Podľa Tomáša Martausa (nezávislý) je to viac právny problém ako politický, pričom poukázal na niektoré právne kroky, ktoré by ako budúci primátor mohol v tejto veci uskutočniť.

Kandidát Martaus vo svojom volebnom programe uvádza, že by sa chcel venovať podpore zelených projektov. "O tom, aké zelené projekty to budú by som nechal rozhodnúť nový orgán mesta, ktorý chcem zriadiť, a to je Analytické a inovačné centrum mesta,“ odpovedal. Na otázku, čo znamená v jeho programe bod Podpora zelených projektov pre mesto uviedol, že plánuje zefektívniť čerpanie peňazí v rámci európskeho projektu Ekologickejšia Európa.

Obyvateľov trápia havrany

„Vo svojom volebnom programe mám vypracovanie revitalizácie mestských parkov a koncepcie pre verejnú zeleň, pričom práve tieto koncepcie by nám mali povedať, aká zeleň je vhodná do verejných plôch,“ uviedla Cukerová k problematike premnožených havranov v meste, pričom poukázala práve na to, že obrovské topole, ktoré sú v parkoch teraz, môžu byť dôvodom výskytu týchto vtákov. "Bez odborného prístupu to nejde,“ uviedol k tejto téme Blcháč a poukázal na to, že mesto zamestnalo dendrológa, komunikuje aj s ornitológom a snaží sa situáciu efektívne riešiť.

"Plašil by som tie havrany,“ uviedol laicky Martaus. Ako budúci primátor by túto otázku riešil práve v rámci kompetencií Analytického a inovačného centra, ktoré chce zriadiť.

Bytov je málo, záujem je veľký

"Chceme využiť tri formy: štátny fond rozvoja bývania, štátne nájomné byty a tiež existujú finančné inštitúcie, ktoré majú model výstavby nájomných bytov, ale takých, kde môžeme ubytovať aj občanov s vyššími príjmami,“ odpovedal Blcháč na otázku, ako by chcel riešiť problém nedostatku bytov v meste. "Opäť to musí riešiť zastupiteľstvo. Ak bude zastupiteľstvo v pohode, tak ako nebolo za posledné štyri roky, tak bude všetko v poriadku,“ uviedol Blcháč smerom k zastupiteľstvu.

"Je to na zhode zastupiteľstva. Myslím si, že žiaden z poslancov, či už v súčasnosti alebo tých, čo budú v budúcnosti, sa nebráni tomu, aby sa investovalo do budovania nových nájomných bytov,“ povedala Cukerová. Podľa nej by výstavba nájomných bytov mohla pomôcť aj k vyriešeniu otázky absencie odborníkov, napríklad lekárov, v meste.

"Dlhodobo kritizujem územnú koncepciu, pokiaľ ide o bytovú politiku v meste. Kritizujem umiestňovanie bytoviek tam, kde nie sú vhodné. Je nevyhnutné prepracovať územný plán mesta,“ povedal Martaus. Uviedol tiež, že je potrebné prepracovať územný plán mesta, ktorý bol podľa neho naposledy prerábaný v roku 2005. Obaja zvyšní kandidáti sa ohradili voči tejto výčitke. "Územný bol prijatý v roku 2010 jednomyseľne všetkými poslancami, takže bol kvalitný,“ povedal súčasný primátor. "Prikláňam sa k tomu, že ak na pozemkoch vo vlastníctve mesta prebieha bytová výstavba, treba naozaj citlivo zvažovať ďalšiu výstavbu v týchto lokalitách,“ doddala Cukerová.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok