Z amerického kozmodrómu po dvadsiatich rokoch odštartovala ruská kozmonautka

ta3 ČTK
5.10.2022 18:31

Z amerického kozmodrómu dnes prvýkrát po 20 rokoch odštartovala ruská kozmonautka, spolu s astronautmi USA a Japonska mieri k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Na obežnú dráhu ich vo vesmírnej lodi Crew Dragon vyniesla raketa Falcon 9. Štvorčlenná posádka z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride odštartovala v čase mimoriadneho napätia medzi Moskvou a Západom kvôli ruskej vojenskej agresii na Ukrajine.

Z amerického kozmodrómu po dvadsiatich rokoch odštartovala ruská kozmonautka
TASR/AP

Zostávajúcimi členmi posádky sú Japonec Koiči Wakata, pre ktorého ide o piaty let do vesmíru, a 49-ročný Američan Josh Cassada. Wakata podľa agentúry Kjódó dnešným letom pokoril japonský rekord v rokoch do vesmíru. Päťdesiatdeväťročný astronaut prvýkrát štartoval v roku 1996, na ISS dlhodobo sa zdržiaval už dvakrát.

"Úžasné!" uviedla Anuapuová Mannová po dosiahnutí obežnej dráhy. "Cesta nahor bola hladká. Máte tu troch zelenáčov, ktorí sú celkom radi, že sa teraz vznášajú vo vesmíre," dodala. Jej tím zostane na ISS do marca 2023 a nahradí americko-taliansku posádku, ktorá je na orbite od apríla tohto roku.

Súčasné lety na ISS z Kennedyho vesmírneho strediska organizuje súkromná spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska. Loď Crew Dragon sa stala v máji roku 2020 prvou americkou vesmírnou loďou, ktorá vyniesla ľudskú posádku na ISS od ukončenia programu amerického raketoplánu v roku 2011. USA sa v medziobdobí museli spoliehať pri cestách na stanicu na sovietskej lode Sojuz.

ISS je od roku 1998 spoločným projektom americkej vesmírnej agentúry NASA, Roskomosu, Európskej vesmírnej agentúry (ESA), Japonska a Kanady. Rusko kvôli tvrdým sankciám, ktoré naňho Západ vrátane Spojených štátov uvalil v lete, oznámilo, že sa po roku 2024 stiahne z ISS. Na konci septembra ale šéf Roskozmosu Jurij Borisov uviedol, že sa jeho krajina bude na medzinárodnom projekte podieľať s najväčšou pravdepodobnosťou do roku 2028.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok