Robot do každej domácnosti? Musk predstavil novinku s autopilotom

ta3 Samuel Drozda
5.10.2022 06:00

Šéf spoločnosti Tesla Elon Musk predstavil prototyp nového robota Bumble C a odštartoval tak konferenciu spoločnosti Tesla AI Day 2022, píše Techcrunch. Výraznou zmenou v porovnaní s vlaňajškom je, že tento rok je robot naozajstný a nie je to len muž v kostýme robota.

Robot do každej domácnosti? Musk predstavil novinku s autopilotom
Profimedia

Musk sa na začiatku konferencie publiku prihovoril slovami "prešli sme dlhú cestu." Potom ustúpil stranou a na pódium nechal výjsť prvý typ robota Tesly s názvom Bumble C, napísal Techcrunch. Tentokrát to však nebol človek oblečený v kostýme, ako tomu bolo minulý rok. Namiesto toho Tesla predstavila funkčného robota s odkrytými káblami a neistou chôdzou. Podľa Muska to bolo prvýkrát, čo robot fungoval bez akejkoľvek podpory alebo mechanickej pomoci.

Otočil sa na päte

Robot sa po zamávaní a krátkom “rozhliadnutí“ po publiku otočil a opustil javisko. Prezentácia pokračovala výstupmi členov tímu AI a tímu, ktorý sa zaoberá hardvérom Tesly. 

Muskova firma - na veľké sklamanie divákov - potom ukázala už len niekoľko krátkych videí robota. Nosil krabice v kancelárii, polieval rastliny a dvíhal malé kúsky kovu v továrni Tesly. Cieľom dema a prezentácie robota, po ktorej zamestnanci vysvetlili publiku základy robotiky, bolo ukázať pokrok. To však nebolo problém, keďže v robotike je v porovnaní s človekom v kostýme pokrokom všetko. Zámerom bolo ukázať smerovanie Tesly a prilákať tak talenty potrebné na podporu programu.

Musk nakoniec avizoval, že prototyp robota s názvom Bumble C dostane nakoniec meno Optimus. Päťdesiatjedenročný technologický guru totiž dáva svojim robotom mená podľa postáv z filmov Transformers. Robot vraj bude schopný efektívne chodiť a udržať rovnováhu, nosiť tašky s hmotnosťou takmer desať kíl, používať nástroje a mať presné uchopenie. Optimus bude vybavený batériou, o ktorej zamestnanec Tesly povedal, že by mala vydržať celý deň.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok