Z amerického kozmodrómu po dvadsiatich rokoch odštartovala ruská kozmonautka

ta3 ČTK
5.10.2022 18:31

Z amerického kozmodrómu dnes prvýkrát po 20 rokoch odštartovala ruská kozmonautka, spolu s astronautmi USA a Japonska mieri k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Na obežnú dráhu ich vo vesmírnej lodi Crew Dragon vyniesla raketa Falcon 9. Štvorčlenná posádka z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride odštartovala v čase mimoriadneho napätia medzi Moskvou a Západom kvôli ruskej vojenskej agresii na Ukrajine.

Z amerického kozmodrómu po dvadsiatich rokoch odštartovala ruská kozmonautka
TASR/AP

Posádka odštartovala podľa plánu krátko po 12:00 miestneho času (18:00 SELČ). Loď Crew Dragon, nazvaná Endurance, sa po niekoľkých minútach oddelila od poslednej časti rakety Falcon 9 a nachádzala sa samostatne vo výške asi 200 kilometrov nad zemským povrchom. K ISS sa pripojí vo štvrtok večer, zhruba za 29 hodín.

Členkou misie Crew-5 je kozmonautka ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Anna Kikinová, zatiaľ jediná Ruska na palube americkej vesmírnej lode od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ruského kozmonauta naposledy americká loď dopravila na obežnú dráhu v roku 2002. Tridsaťosemročná Kikinová dnes odštartovala výmenou za astronauta NASA Franka Rubia, ktorý pred dvoma týždňami na palube Sojuzu vyrazil k ISS z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Prvenstvo si dnes pripísala aj veliteľka misie a astronautka americkej vesmírnej agentúry NASA Nicole Anuapuová Mannová. Úspešným dosiahnutím obežnej dráhy sa stala prvou ženou z radov pôvodných obyvateľov Ameriky vo vesmíre, kam so sebou vzala aj tradičný lapač snov.

"Som veľmi hrdá, že môžem reprezentovať pôvodných obyvateľov Ameriky a ich odkaz," povedala Anuapuová Mannová pred letom. Čo sa týka ruskej invázie na Ukrajinu, nechali podľa nej astronauti politiku aj osobné presvedčenie bokom. "Je skvelé, ako nás spoločná misia vesmírnej stanice okamžite spojila," dodala 45-ročná veliteľka misie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok