Vedenie Záporožskej elektrárne preberá šéf Enerhoatomu, záujem o riadenie prejavili aj Rusi

ta3 ČTK
5.10.2022 15:20

Šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin v stredu vyhlásil, že preberá vedenie Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupujú ruské invázne jednotky. Doterajšieho generálneho riaditeľa zariadenia Ihora Murašova podľa ukrajinských úradov zadržala v piatok na niekoľko dní ruská hliadka a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu MAAE v utorok oznámila, že sa do svojej pôvodnej práce už nevráti.

Vedenie Záporožskej elektrárne preberá šéf Enerhoatomu, záujem o riadenie prejavili aj Rusi
TASR/AP

Elektráreň sa nachádza v Ruskom okupovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorú sa Moskva pokúša spolu s ďalšími obsadenými ukrajinskými regiónmi anektovať. Ruský prezident Vladimír Putin dnes podpísal zákony o anexii štyroch ukrajinských regiónov, čím zavŕšil ruský formálny proces záberu územia. Tomu predchádzalo proruskými úradmi narýchlo zorganizované hlasovanie na okupovaných územiach o pripojení k Rusku, ktorých výsledky uznala podľa médií iba KĽDR. Väčšina krajín sveta ruskú anexiu ukrajinských území odmieta.

Zatiaľ nie je jasné, ako Rusko plánuje elektráreň prevádzkovať a či sa pokúsi do komplexu dostať svojich vlastných pracovníkov, poznamenal Reuters. Šéf MAAE Rafael Grossi medzitým oznámil, že v najbližších dňoch odíde na rokovania do Kyjeva a potom sa vydá do Moskvy.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok