Vedenie Záporožskej elektrárne preberá šéf Enerhoatomu, záujem o riadenie prejavili aj Rusi

ta3 ČTK
5.10.2022 15:20

Šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin v stredu vyhlásil, že preberá vedenie Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupujú ruské invázne jednotky. Doterajšieho generálneho riaditeľa zariadenia Ihora Murašova podľa ukrajinských úradov zadržala v piatok na niekoľko dní ruská hliadka a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu MAAE v utorok oznámila, že sa do svojej pôvodnej práce už nevráti.

Vedenie Záporožskej elektrárne preberá šéf Enerhoatomu, záujem o riadenie prejavili aj Rusi
TASR/AP

"Správa elektrárne bola prevedená do Kyjeva počnúc okamihom, keď okupanti uniesli generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Ihora Murašova," uviedol Kotin podľa agentúry Ukrinform. Všetky rozhodnutia týkajúce sa prevádzky tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe sa budú podľa neho v budúcnosti prijímať v centrále Enerhoatomu.

MAAE v pondelok uviedla, že Murašov bol prepustený bez toho, aby upresnila, kto riaditeľa zadržiaval. V utorok organizácia oznámila, že je s rodinou na území kontrolovanom Ukrajinou a do svojej pôvodnej práce sa už nevráti.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili na začiatku marca ruské invázne sily, ale stále ju obsluhuje ukrajinský personál. Kyjev a Moskva sa už predtým vzájomne obvinili z ostreľovania a poškodenia zariadenia, čo vyvolalo obavy z možnej jadrovej havárie.

Agentúra Reuters k poslednému vyjadreniu šéfa Enerhoatomu poznamenala, že ho urobil napriek dnešnému vyhláseniu Ruska, ktoré uviedlo, že chce odteraz na prevádzku elektrárne dohliadať. "Záporožská jadrová elektráreň sa teraz nachádza na území Ruskej federácie, a preto by mala byť prevádzkovaná pod dohľadom našich príslušných úradov," uviedol podľa ruskej agentúry RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok