Škola, ktorá vychovala kráľa Karola III. Pľuzgiere, divadlo i škandál s brandy

ta3/Veronika Kužmová
8.10.2022 06:00

Kým väčšina detí s modrou krvou mala súkromných učiteľov, v prípade najstaršieho syna najdlhšie vládnucej britskej panovníčky Alžbety II. sa kráľovská rodina rozhodla inak. Mladý kráľ Karol III. začal navštevovať internátnu školu Gordonstoun a stal sa prvým princom z Walesu, ktorý nedostal privátne vzdelanie. Zo škótskej školy sa tak stala prvá vyššia škola, ktorá vzdelávala britského panovníka.

Británia už praská vo švíkoch. Prípravy pred korunováciou priblížil z Londýna štáb ta3
TASR/AP

Zmenila ho Austrália

Počas pobytu v Gordonstoune býval mladý kráľ vo Windmill Lodge (pozn. red. v súčasnosti je to dievčenský internát). Hoci bolo zvykom nechávať v ubytovniach otvorené okná kvôli vetraniu, princovi súčasníci si na spoločné priestory spomínajú ako na teplé a útulné. 

"Všetci vo Windmill Lodge, okrem domáceho pomocníka, spali v nocľahárňach, z ktorých najmenšia mala štyri postele a najväčšia, myslím, asi šesť. Jedna, možno dve, ich mali osem,“ opísal prostredie internátu jeden z bývalých žiakov kráľa. "Ani Charles nebol výnimkou, až kým sa nestal domácim pomocníkom. Potom mal, rovnako ako jeho predchodcovia, vlastnú pracovňu/spálňu,“ dodal.

V roku 1966 sa kráľ Karol III. zúčastnil výmenného pobytu v austrálskom vnútrozemí. Podľa jeho slov to tam bolo prísnejšie a tvrdšie ako v Gordonstoune, no mal to tam rád. Každý víkend chodil na výlety do austrálskeho buša a dvakrát týždenne behával krosový beh. O svojom zahraničnom pobyte napísal aj správu do školského časopisu. 

"Veľa sa tu rúbe drevo, ale je to nevyhnutné, pretože chlapčenské kotly sa musia plniť množstvom jedla a na to spotrebuje kuchyňa veľa dreva. Hneď  ako som prišiel ma prinútili ísť von do kopcov a v neskutočne horúcom počasí narúbať drevo. Sotva som si potom videl na ruky od toľkých pľuzgierov."

Škandál zo študentských čias

Najväčší škandál zo študentských čias kráľa Karola III. sa odohral v júni 1963. Mladého budúceho kráľa prichytili, ako vypil čerešňovú brandy v hoteli na ostrove Lewis. Nielenže bolo pitie alkoholu v jeho veku nelegálne, dokonca tým porušil pravidlo, ktoré stanovovalo, že chlapci zo školy Gordonstoun majú zakázané piť alkohol. Táto udalosť sa veľmi rýchlo rozkríkla, dostala do novín a hlavný učiteľ mladého Karola III. poriadne pokarhal.

K tomuto incidentu sa úradujúci kráľ neskôr pre rozhlas vyjadril, že do baru išiel preto, aby unikol "ľuďom, nazerajúcim na neho cez okná“, keď čakal na jedlo. Ako neskúsený mladík, ktorý nikdy predtým nebol v bare si povedal, že "najrozumnejšie bude dať si drink.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok