Škola, ktorá vychovala kráľa Karola III. Pľuzgiere, divadlo i škandál s brandy

ta3/Veronika Kužmová
8.10.2022 06:00

Kým väčšina detí s modrou krvou mala súkromných učiteľov, v prípade najstaršieho syna najdlhšie vládnucej britskej panovníčky Alžbety II. sa kráľovská rodina rozhodla inak. Mladý kráľ Karol III. začal navštevovať internátnu školu Gordonstoun a stal sa prvým princom z Walesu, ktorý nedostal privátne vzdelanie. Zo škótskej školy sa tak stala prvá vyššia škola, ktorá vzdelávala britského panovníka.

Británia už praská vo švíkoch. Prípravy pred korunováciou priblížil z Londýna štáb ta3
TASR/AP

V poslednom ročníku sa stal zástupcom študentov, ktorý mal osobitné povinnosti. Okrem iného reprezentoval školu. Kráľ Karol III. odišiel z Gordostounu v roku 1967 ako úspešný absolvent. Vďaka nadpriemerne dosiahnutým výsledkom sa úspešne dostal na štúdium archeológie a antropológie na univerzite v Cambridge. Rozhodnutie študovať tieto predmety mnohých prekvapilo, keďže sa od neho ako od budúceho kráľa očakávalo, že sa zameria skôr na užšie špecializované odbory, ako sú napríklad ústavné dejiny.

O pobyte súčasného britského kráľa v škótskej škole Gordonstoun kolovali rôzne správy. Niektoré tvrdili, že mladý kráľ školu nenávidel a len veľmi ťažko sa vyrovnával s prostredím, v ktorom musel študovať a žiť. Kráľ Karol III. však toto obdobie svojho života často bagatelizoval.

Klišé o Gordonstoune

"Vždy ma udivuje množstvo skazenosti, s ktorou sa hovorí o škole Gordonstoun a tiež ľahkovážne ošúchané klišé, ktoré sa používajú na jej opis. Život tam bol ťažký iba v tom zmysle, že od vás ako jednotlivca vyžadovali viac ako väčšina iných škôl - mentálne aj fyzicky. Mal som šťastie, že som tam chodil a verím, že práve to ma naučilo veľa o mne samom, o mojich silných a slabých stránkach. Naučilo ma to prijímať výzvy a prevziať iniciatívu," povedal počas prejavu v Snemovni lordov v roku 1975 .

"Nemal som tú školu rád tak, ako som možno mať mal, ale bolo to preto, že doma som šťastnejší ako kdekoľvek inde,“ povedal súčasný britský kráľ. "Ale,“ pokračoval, "Gordonstoun rozvinul moju pevnú vôľu a sebaovládanie, naučil ma disciplíne. Viedli sme vlastný hasičský zbor, mali sme vlastnú námornú záchrannú službu, horskú záchrannú službu, záchrannú službu pri surfovaní, pobrežnú stráž, atď. Bolo to dobrodružstvo. A boli sme "sakra" dobrí."

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok