Únia sa zhodla na novom balíku protiruských sankcií, zahŕňa aj strop na cenu ropy

ta3 čtk
5.10.2022 11:15

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa v stredu zhodli na novom balíku sankcií za pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine. Informovalo o tom české predsedníctvo EÚ. Súčasťou celkovo ôsmej sankčnej sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskú ropu.

Únia sa zhodla na novom balíku protiruských sankcií, zahŕňa aj strop na cenu ropy
AP Photo/Virginia Mayo

"Domnievame sa, že tento nástroj je v rozpore so všetkými trhovými mechanizmami. Mohol by byť veľmi zhubný pre svetový ropný priemysel. (...) Budeme pripravení (zámerne) znížiť ťažbu," reagoval podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. Uviedol tiež, že Rusko je pripravené v prípade potreby dodávať plyn do Európy prostredníctvom jednej línie plynovodu Nord Stream 2, ktorá nebola poškodená pri explóziách na konci septembra.

Popri rope bol podľa diplomatov hlavným sporným bodom nového balíka dovoz oceľových polotovarov z Ruska. Taliansku, Belgicku a Česku sa nepáčila pôvodne navrhnutá podoba, ktorá mohla podľa týchto krajín viesť k ohrozeniu mnohých pracovných miest v ich oceliarňach. Štáty sa nakoniec zhodli na dvojročnom prechodnom období, kedy bude dovoz jedného z oceľových produktov povolený.

Okrem ocele EÚ rozšíri zákaz dovozu produktov z dreva či papiera, dovozu chemikálií, plastov či cigariet. Okrem vývozu citlivých technológií európsky blok zakáže aj poskytovanie právnych či IT služieb ruským firmám.

Na sankčný zoznam zahŕňajúci viac ako 1200 jedincov, firiem a inštitúcií pribudne 35 mien. Sú medzi nimi hlavne predstavitelia štyroch nelegálne anektovaných oblastí Ukrajiny, ale aj ľudia z biznisu či speváčka Julija Čičerinová propagujúca ruské vojnové ťaženie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok