Únia sa zhodla na novom balíku protiruských sankcií, zahŕňa aj strop na cenu ropy

ta3 čtk
5.10.2022 11:15

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa v stredu zhodli na novom balíku sankcií za pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine. Informovalo o tom české predsedníctvo EÚ. Súčasťou celkovo ôsmej sankčnej sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskú ropu.

EÚ tiež rozšíri zákaz vývozu niektorých strategických technológií do Ruska či dovozu ruských produktov ako je oceľ či drevo. Na sankčný zoznam pribudnú viac ako tri desiatky Rusov. Sankcie by mali nadobudnúť účinnosť ešte tento týždeň po tom, čo ich formálne písomne schvália členské štáty.

Európsky blok sa už na jar zhodol na zákaze dovozu väčšiny ruskej ropy, ktorý má začať platiť na prelome roka. Výnimku má ropa prepravovaná ropovodom Družba, ktorá prúdi do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Maďarsko podľa ministra zahraničia Pétera Szijjárta vyjednalo výnimku pre potrubie aj z cenového stropu, ktorý sa týka iba lodnej prepravy. Únijné krajiny vyšli podľa diplomatov v ústrety aj námietkam Grécka, Cypru či Malty, ktoré z námornej dopravy profitujú a chceli záruky, že ich rejdári neprídu kvôli cenovému stropu o zákazky.

Strop bude v praxi fungovať tak, že lode prepravujúce ruskú ropu do mimoúnijných krajín nebudú mať prístup k poisteniu, ak by ich náklad presahoval cenový strop. Ten hodlá EÚ stanoviť až po dohode so skupinou ekonomicky vyspelých krajín G7, ktorá prijatie tohto kroku iniciovala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok