Von der Leyenová: Sme pripravení diskutovať o strope na cenu plynu, je to však dočasné riešenie

ta3 ČTK
5.10.2022 10:38

Európska komisia je pripravená rokovať o zavedení cenového stropu na plyn používaný na výrobu elektriny, oznámila v stredu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ako ďalšie odpovede na aktuálne vysoké ceny vidí von der Leyenová intenzívnejšie vyjednávanie s partnermi a spoločné nákupy plynu.

Predsedníčka EK o stratégii hovorila v prejave v Európskom parlamente, ktorý v Štrasburgu preberal únijnú reakciu na vývoj ruskej vojny proti Ukrajine. Svoje plány zároveň komisia priblížila v liste rozoslanom lídrom členských krajín pred piatkovým neformálnym summitom v Prahe. Ten má okrem iného priniesť posun vo dlhotrvajúcej debate o tom, či na úrovni EÚ zastropovať cenu plynu a prípadne ako.

"Sme pripravení diskutovať o strope na cenu plynu, ktorý je používaný na výrobu elektriny," povedala von der Leyenová. "Tiež sa ale musíme pozrieť na ceny plynu za hranicami trhu s elektrinou," pokračovala.

V prejave aj v liste únijným lídrom prezentovala možnosť všeobecnejšieho stropu na cenu dovážaného plynu ako dočasné opatrenie dovtedy, kým začne fungovať nový "cenový index" pre obchod s plynom. Aktuálne je pre veľkoobchodnú cenu plynu v EÚ kľúčový virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility (TTF), ten ale podľa exekútívy Únie nereflektuje nárast obchodovania so skvapalneným zemným plynom na úkor plynu prepravovaného plynovody a umelo navyšuje ceny. Podľa von der Leyenovej už komisia pracuje na "doplnkovom" indexe, ktorý by "lepšie odrážal energetickú realitu v Európe".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok