Von der Leyenová: Sme pripravení diskutovať o strope na cenu plynu, je to však dočasné riešenie

ta3 ČTK
5.10.2022 10:38

Európska komisia je pripravená rokovať o zavedení cenového stropu na plyn používaný na výrobu elektriny, oznámila v stredu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ursula von der Leyenová 1140 px
TASR/AP

Šéfka EK zároveň znovu poukázala na potenciálne problémy spojené s týmto plánom. "Musíme myslieť na riziká, ktoré sprevádzajú strop na ceny plynu, a pripraviť potrebné poistky. Bude potrebné pripraviť náročnejšie záväzky o úsporách plynu... ako aj záväzné dohody o solidarite medzi členskými krajinami," stojí v dnešnom liste členským krajinám.

Európska komisia v otázke cenového stropu spočiatku presadzovala intervenciu týkajúcu sa iba plynovodov z Ruska, teraz sa ale tento variant zdá byť mimo hry. Mnohé členské krajiny volajú po všeobecnejšom opatrení a na komisiu sa znáša kritika, že otáľa s predložením konkrétneho návrhu. Z Rady EÚ však zatiaľ neprišlo úplne jasné zadanie a nie je jasné, či piatková diskusia v Prahe prinesie prielom.

Komisia v tejto situácii volá po nových dohodách s dodávateľmi plynu, ktorí sú považovaní za spoľahlivých. Von der Leyenová dnes uviedla, že komisia v snahe "stlmiť" ceny plynu vystupňuje vyjednávanie s krajinami ako sú Nórsko alebo Spojené štáty. EÚ podľa nej tiež musí plyn nakupovať spoločne a vyhnúť sa tak situácii, keď jedna členská krajina prebíja ponuku druhej.

"Európska energetická platforma by mala hrať ústrednú úlohu pri zabezpečení nášho prístupu ku globálne konkurencieschopným dodávkam plynu. Vyzývam vás a spoločnosti na vystupňovanie spoločných aktivít," píše sa v novom liste.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok