Von der Leyenová: Sme pripravení diskutovať o strope na cenu plynu, je to však dočasné riešenie

ta3 ČTK
5.10.2022 10:38

Európska komisia je pripravená rokovať o zavedení cenového stropu na plyn používaný na výrobu elektriny, oznámila v stredu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ursula von der Leyenová 1140 px
TASR/AP

Pokiaľ ide o plyn z Ruska, ten podľa šéfky EK aktuálne tvorí 7,5 percenta plynu importovaného do EÚ, zatiaľ čo predtým to bolo 40 percent. EÚ sa podľa von der Leyenovej tiež podarilo znížiť celkovú spotrebu o desatinu a naplniť zásobníky na takmer 90 percent, čo znamená o 15 percent vyššie zásoby ako v rovnakom čase vlani.

Cena plynu sa v dôsledku prepadu dodávok z Ruska na konci leta vyšplhala na hodnoty niekoľkonásobne vyššie oproti minulému roku. To sa premieta do ceny elektriny, ktorá sa odvíja od najnákladnejšieho spôsobu výroby potrebného na uspokojenie aktuálneho dopytu. V snahe zmierniť dopady tohto vývoja na domácnosti a firmy sa EÚ minulý týždeň dohodla na sade krízových opatrení zahŕňajúcich povinné úspory elektriny v špičke a prerozdeľovaní mimoriadnych ziskov energetických spoločností.

"Dosiahli sme to bleskovou rýchlosťou a naozaj by som sa chcela poďakovať českému predsedníctvu (v Rade EÚ) za tento mimoriadny úspech v skutočne veľmi, veľmi krátkom čase," uviedla von der Leyenová.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok