Moskva zaútočila na mesto Záporožie. Raketový útok zničil rodinné domy aj infraštruktúru

ta3 ČTK
3.10.2022 09:13

Ruská armáda v noci na pondelok podľa Ukrajincov podnikla raketové útoky na mesto Záporožie. Údaje o materiálnych škodách a počtoch obetí sa upresňujú, informoval gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch.

Moskva zaútočila na mesto Záporožie. Raketový útok zničil rodinné domy aj infraštruktúru
Twitter/NEXTA

Ukrajina v nedeľu oslobodila dedinu Torske v Doneckej oblasti, oznámil hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj. Torske je vzdialené asi 15 kilometrov východne od Lymanu, ktorý Ukrajinci znova dobyli minulý týždeň. Rusi podľa Čerevatyja ustúpili do mesta Kreminna, ktoré leží už v Luhanskej oblasti zhruba 20 kilometrov ďalej na východ, a snažia sa tam upevniť obranné pozície.

Neďaleko Lymanu sa nachádza kľúčový cestný prechod cez rieku Severný Donec, za ktorou sa Rusko snaží upevniť svoje pozície. Mesto od mája využívali ako logistický uzol na podporu útokov v severnej časti Doneckej oblasti.

Rusko pokračuje v odvodoch v rámci čiastočnej mobilizácie, ktorú v septembri vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin. Britské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že neobvykle rýchle priznanie šéfa Kremľa, že mobilizáciu sprevádzajú problémy, svedčí o jej nefunkčnosti. "Miestnym úradom pravdepodobne nie je jasné, aký je presný rozsah a právny základ kampane," píše Londýnb v pravidelnej správe o ruskej agresii na Ukrajine. "Takmer určite odviedli niektorých vojakov, ktorí nespadajú pod definície stanovené Putinom a ministerstvom obrany," dodalo britské ministerstvo.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok