Odvolávanie Matoviča bude jednoduché, je to jediné riešenie, myslí si Raši. Podľa Kremského ide o zbytočné divadlo

ta3
2.10.2022 13:54

Odvolanie ministra financií Matoviča si podľa Richarda Rašiho (Hlas-SD) želá veľká väčšina Slovákov. Prebehne vraj jednoducho, no závisí od postoja ostatných poslancov, predovšetkým členov strany Republika. Peter Kremský (OĽANO) si myslí, že odvolávania sú zbytočným divadlom, ktoré bráni poslancom v práci a v prijímaní opatrení, ktoré by pomohli občanom zvládať aktuálne krízy. Raši a Kremský boli hosťami relácie ta3 V politike.

rasi_4.jpg
TA3

Sloboda vyjadrenia, nezávislé média 

Obaja z pozvaných politikov sa vyjadrili aj ku kauze obvinenia slovenských novinárov zo strany Igora Matoviča. „Ja súhlasím s tým, že ideológia a propaganda vždy fungovali. To, k čomu smeruje vývoj médií na Slovensku aj v zahraničí je možná budúca totalita,“ reagoval Kremský a upozornil, že je potrebné venovať priestor a čas tomu, či novinári pracujú nezávisle.

„Súhlasím, že aj politik môže vyjadriť svoj názor. No dať také vyjadrenie, že novinári sú spájaní s Hitlerovou propagandou, to je nemiestne,“ vyjadril svoj postoj Raši. Na citáciu moderátora z vyjadrenia šéfredaktorov slovenských denníkov a príklad o tom, ako Fico označil novinárov za špinavé protislovenské prostitútky reagoval poslanec Hlasu vetou: „Áno, nebolo to správne.“

Spájanie strán je zastreté a nejasné 

Richard Raši sa tiež vyjadril k tomu, že Peter Pellegrini nevylúčil spoluprácu so stranou Republika a neuviedol ani to, aký  rozdiel vidí strana Hlas medzi ĽSNS a Republikou. „Pellegrini na tlačovej konferencii povedal, že v komunálnych voľbách sa minimalizoval kontakt so stranou Republika. Vyjadril sa jasne: My nepôjdeme do koalície so žiadnou stranu, ktorá nemá jasný antifašistický postoj,“ reagoval Raši.

„My sa nechcem hádať, ani to komentovať. Nebudeme Smeru dávať žiadne odkazy. My vždy podporíme opozičné návrhy, napríklad na odvolanie, ktoré podá hocikto. Pred pár mesiacmi, keď sme chceli odvolávať premiéra Hegera, kolegovia so Smeru mali problém tieto návrhy podpísať. Keď sú strany v opozícii, majú ťahať za jeden povraz. Nemá význam vytvárať nejaké hádky, my si ideme svoju sociálnodemokratickú modernú politiku a držíme všetkým ostatným palce,“ uviedol Raši na otázku k vzťahom medzi stranami Hlas a Smer.  

„Čo nás tu čaká? Takýto premiér – kde vietor, tam plášť?“ pokračoval poslanec Kremský v diskusii, keď poukázal na to, že ak by sa Peter Pellegrini stal opätovne premiérom, bolo by to nešťastné riešenie „Problémom Hlasu je, že sa nevysporiadal s minulosťou, vy ste proste dedičmi Smeru. Pozrite sa na hlasovanie Petra Pellegriniho v dôležitých otázkach. Tento týždeň sa hlasovalo o prijatí Švédska a Fínska do NATO. Kde bol Peter Pellegrini? Nebol nikde, neprišiel na hlasovanie. Z toho sa číta, ako by fungoval, keby bol premiérom. Ja dúfam, že nebude, to by bolo nešťastie,“ povedal Kremský.

„Nevymýšľajte tu nejaké spájania. My nie sme ani konzervatívna, ani liberálna strana. Sme sociálna demokracia aj so všetkými princípmi, ktoré k tomu patria,“ reagoval Raši na Kremského spájanie strany Hlas so stranou SaS či PS. Ohradil sa tiež proti spolupráci s SaS, poukázal na niektoré konkrétne príklady toho, ako SaS hlasuje proti sociálnym zákonom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok