Odvolávanie Matoviča bude jednoduché, je to jediné riešenie, myslí si Raši. Podľa Kremského ide o zbytočné divadlo

ta3
2.10.2022 13:54

Odvolanie ministra financií Matoviča si podľa Richarda Rašiho (Hlas-SD) želá veľká väčšina Slovákov. Prebehne vraj jednoducho, no závisí od postoja ostatných poslancov, predovšetkým členov strany Republika. Peter Kremský (OĽANO) si myslí, že odvolávania sú zbytočným divadlom, ktoré bráni poslancom v práci a v prijímaní opatrení, ktoré by pomohli občanom zvládať aktuálne krízy. Raši a Kremský boli hosťami relácie ta3 V politike.

rasi_4.jpg
TA3

Slovensko má katastrofický plán

Ďalšou z preberaných tém nedeľnej politickej relácie ta3 bola prebiehajúca energetická kríza. „Riešenia sú na ceste, plánom a záujmom tejto vlády je, aby ceny energií boli znesiteľné. Aby ich občania, firmy aj verejný sektor zvládli,“ uviedol Kremský, pričom poukázal na to, že ceny už nikdy nebudú nižšie, pretože situácia v súvislosti s konfliktom na Ukrajine sa už zmeniť nedá a tento konflikt má výrazný vplyv na rast cien. „Ceny musia mať nejaký strop, musia mať maximálnu hodnotu, ktorú je ešte priemysel schopný zvládnuť. 400 – 500 eur MWh nie je schopný zvládnuť, ak by takéto ceny boli, tak sa nám poskladá polovica ekonomiky. Takú situáciu nepripustíme,“ povedal poslanec OĽANO.

„Podarilo sa nám v parlamente schváliť katastrofický plán. Keby bolo tak veľmi zle, že nemáme elektrinu pre firmy, výrobu, nemocnice atď., tak máme legislatívne riešenie, že môžeme siahnuť na elektrinu na Slovensku a prikázať jej dodávky pre tých potrebných. Ale to je posledné riešenie,“ predstavil opatrenia Kremský a vyzdvihol prácu Karola Hirmana, pričom poukázal, že za posledné dva týždeň urobil viac, ako Sulík od začiatku roka.

„Zatiaľ Heger aj Slovensko zlyhalo. Zatiaľ, čo celá Európa dáva riešenia, my sme na ceste. Riešenia mali byť dávno na stole. Tak čo tu hovoríme, že sú na ceste riešenia? Dokedy ľudia a podniky vydržia, kým tá cesta nájde svoj koniec?“ reagoval Raši na Kremského.

„Riešenie cien energií pre domácnosti je hotové od februára/marca, keď Richard Sulík a Igor Matovič dohodli s elektrárňami 5, 5 miliónov TWh hodín a že ceny budú 60 eur za silovú energiu pre domácnosti. Riešenie pre verejný sektor a pre firmy je na ceste, ale najprv sme sa chceli koordinovať s Európskou úniou. Ak nevznikne európske riešenie, ktoré nám pomôže, budeme musieť uskutočniť naše riešenie,“ povedal Kremský k riešeniu energetickej krízy.

„Cena elektriny pre domácností stúpne, ak sa bude inflácia vyvíjať podľa realistického plánu národnej banky, o 100%. Uvidíte to všetci. 100% v januári, Matovič tvrdil nula,“ povedal Raši, pričom narážal na vyjadrenie Igora Matoviča, ktorý sľúbil, že ceny elektriny sa pre slovenské domácnosti nezmenia.

Diskutovalo sa aj o kríze zdravotníctva

„Situácia na zdravotníckom trhu sa rapídne zhoršila počas pandémie, keď začal v Európe boj o zdravotníka. Na tento boj začali krajiny reagovať tým, že zdravotníkom zvýšili platy, aby neutiekli do zahraničia. Náš zdravotník, ktorý tu ostal osamotený a ktorý zachránil túto vládu pred pandémiou, lebo keby nebolo zdravotníkov, je tu mŕtve Slovensko, na týchto zdravotníkov ste sa vykašlali,“ chápavo okomentoval situáciu zdravotníkov na Slovensku Raši a reagoval na výčitku moderátora, že tragická situácia v Slovenskom zdravotníctve nie je iba aktuálnym problémom.

„Štrajky boli naposledy za Radičovej vlády a môžeme sa pýtať prečo. Zaujímavé je, že lekárske odborové združenie sa prebudí práve vtedy, ak je tu iná vláda ako vláda Smeru,“ reagoval Kremský. „Zdá sa mi, že problém je v tom, že požiadavky lekárov sa stále menia. Odborové združenie sa v týchto ťažkých časoch snaží zatlačiť na to, že my odídeme a robte si čo chcete. Ja sa do zdravotníctva veľmi nevyznám, nechcem o tom mudrovať, ale zdá sa mi to v týchto ťažkých časoch necitlivé. Predstavme si, že by to robili energetici,“ okomentoval Kremský.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok