Putin obetuje Lyman, dôležitejšie je pre neho posilnenie vplyvu v okupovaných územiach

ta3 ČTK
2.10.2022 08:41

Ruská porážka a následné stiahnutie vojsk zo strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny naznačuje, že pre ruského prezidenta Vladimíra Putina je dôležitejšie udržanie okupovaných území na juhu Ukrajiny ako obrana Luhanskej oblasti, píše ISW.

Putin obetuje Lyman, dôležitejšie je pre neho posilnenie vplyvu v okupovaných územiach
TASR/AP

Okrem Lymanu sa za posledný deň významnejšie bojovalo na severe Charkovskej oblasti, kde ukrajinské jednotky podľa Ukrajinského generálneho štábu odrazili ruský pozemný útok. Ukrajinské sily tiež pokračujú v protiofenzíve v Chersonskej oblasti.

Výzva čečenského vodcu Ramzana Kadyrova na použitie taktických jadrových zbraní je pravdepodobne v rozpore s jeho požiadavkami pokračovať v "zvláštnej vojenskej operácii" s cieľom ovládnuť viac ukrajinského územia, myslí si ISW. Podľa amerických analytikov ruská armáda vo svojom súčasnom stave takmer určite nie je schopná operovať na jadrovom bojisku, hoci má potrebné vybavenie a svoje jednotky na to historicky vycvičila. 

Chaotická zmes vyčerpaných vojakov, narýchlo zmobilizovaných záložníkov, brancov a žoldnierov, tvoriaca v súčasnosti ruské pozemné sily, by nemohla fungovať v jadrovom prostredí. Akékoľvek oblasti zasiahnuté ruskými taktickými jadrovými zbraňami by tak boli pre Rusov nepriechodné, čo by pravdepodobne znemožnilo ruský postup. Podľa ISW ide o ďalší faktor, ktorý znižuje pravdepodobnosť použitia ruských taktických jadrových zbraní.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok