Ukrajinci vstúpili do mesta Lyman a vztýčili vlajku. Rusko stiahlo svojich vojakov

ta3 ČTK
1.10.2022 16:21

Ukrajinskí vojaci vstúpili do strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, potvrdila námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo večernom prejave povedal, že sa o mesto bojuje. Ruské ministerstvo obrany v sobotu zároveň oznámilo stiahnutie ruských vojsk z tohto mesta.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko večer na sociálnych sieťach zverejnil video, v ktorom ukrajinskí vojaci uvádzajú, že mesto už Ukrajinci oslobodili.

"V Lymane sa bojuje," uviedla pred niekoľkými hodinami na facebooku ukrajinská námestníčka ministra obrany. Ukrajincov vyzvala, aby sa zatiaľ zdržali komentárov na sociálnych sieťach a počkali na oznámenie generálneho štábu ukrajinskej armády.

Zelenského poradcu Kyrylo Tymošenko potom večer zdieľal bez komentára video, na ktorom už ukrajinskí vojaci oznamujú oslobodenie Lymanu. Na konci videozáznamu vojaci zhadzujú ruské vlajky zo strechy miestnej administratívnej budovy a vztyčujú namiesto nich ukrajinskú. Informácie o oslobodení ale Kyjev ešte oficiálne nepotvrdil.

Ukrajinské médiá predtým ukázali zábery ukrajinských vojakov vztyčujúcich ukrajinskú vlajku pri vjazde do Lymanu. "Prvého októbra sme rozvinuli našu štátnu vlajku a vztyčujeme ju na našom území. Lyman bude ukrajinský," hovoria vojaci na videozázname.

Moskva potvrdila sťahovanie ruských vojakov z Lymanu len deň po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmluvu o pripojení regiónu, kde Lyman leží, a ďalších ukrajinských území k Rusku. Vodca ruskej autonómnej Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov na správu o ústupe z Lymanu zareagoval príspevkom na sociálnych sieťach, v ktorom z tohto vývoja obvinil veliteľa ruského Centrálneho vojenského okruhu Alexandra Lapina, a vyzval na použitie taktickej jadrovej zbrane s nižšou účinnosťou na "prihraničných" regiónoch, ktoré Rusko novo považuje za súčasť svojho územia.

V Lymane mohli podľa skorších vyjadrení ukrajinských predstaviteľov v ukrajinskom obkľúčení uviaznuť tisíce ruských vojakov. Obkľúčení viac ako 5-tisíc ruských vojakov ohlásil podľa sobotňajších dopoludňajších správ ukrajinských médií gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Ruskí vojaci podľa Hajdaja prosili o povolenie stiahnuť sa, ale ruské velenie to odmietlo. "Niektorí sa vzdávajú, majú veľa zabitých a zranených, ale operácia ešte neskončila," povedal o obkľúčených Rusoch hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj.

"Sme v obkľúčení. Proste volám, aby som sa rozlúčil," hovorí nemenovaný ruský vojak svojej žene v odpočúvanom telefonáte, ktorého nahrávku zverejnila ukrajinská rozviedka. Obkľúčenie ruských vojakov ale zrejme nebolo úplné, pretože ukrajinské velenie neohlásilo dobytie obce Torske, o ktorú sa podľa správ z oboch strán ešte bojuje, poznamenala stanica BBC.

Strata Lymanu podľa agentúry Reuters znamená výrazný problém pre Kremeľ a jeho plány ovládnuť celý priemyselný región Donbas. Rusko mesto využívalo ako zásobovací a dopravný uzol pre operácie na severe Doneckej oblasti. Ruské sily sa podľa Reuters potenciálne ocitli na pokraji jednej z najhorších čiastkových porážok na Ukrajine.

Server Meduza predpovedal, že strata Lymanu by pre Rusko znamenala ohrozenie jeho pozícií v susednej Luhanskej oblasti. Na tento úsek bude musieť ruské velenie presunúť silné zálohy, ktoré najskôr chcelo využiť na juhu Ukrajiny. Ak by Moskva takýto presun neurobila, mohla by stratiť značnú časť Luhanskej oblasti, domnieva sa server Meduza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok