Putin obetuje Lyman, dôležitejšie je pre neho posilnenie vplyvu v okupovaných územiach

ta3 ČTK
2.10.2022 08:41

Ruská porážka a následné stiahnutie vojsk zo strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny naznačuje, že pre ruského prezidenta Vladimíra Putina je dôležitejšie udržanie okupovaných území na juhu Ukrajiny ako obrana Luhanskej oblasti, píše ISW.

Putin obetuje Lyman, dôležitejšie je pre neho posilnenie vplyvu v okupovaných územiach
TASR/AP

Ukrajinská armáda sa už od sobotňajšieho večera sústredí na vypratanie a čistenie mesta. Napriek nedávnemu kolapsu frontu medzi Charkovom a Izjumom sa ruské jednotky sústredia na upevnenie pozícií v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Rozhodnutie nebrániť oslabený Lyman či Kupjansk prišlo takmer určite od Putina, nie od vojenského velenia, usudzujú analytici ISW.

Lyman je strategicky dôležité mesto, pretože sa neďaleko od neho nachádza kľúčový cestný prechod cez rieku Severný Donec, za ktorou sa Rusko snaží upevniť svoje pozície, uvádza britská vojenská rozviedka.

Pád Lymanu, bráneného oslabenými jednotkami Západného a Centrálneho vojenského okruhu, kontingentmi dobrovoľníkov a zmobilizovaných záložníkov, podľa Londýna predstavuje aj politický neúspech Moskvy, deklarujúci úsilie o "oslobodenie" a anexiu Donbasu. Tento ďalší neúspech, sprevádzanými pravdepodobne značnými stratami, najskôr zosilní tlak na velenie ruskej armády, ktorej čelia verejnej kritike.

Násilným zadržaním generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Ihora Murašova si Rusko podľa ISW pravdepodobne pripravuje pôdu na prevzatie právnej zodpovednosti nad elektrárňou, ktorá sa nachádza v Ruskom anektovanej oblasti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok